Pirmoji pagalba užspringus: heimlicho manevras

Pirmoji pagalba užspringus: heimlicho manevras

Pirmoji pagalba užspringus: heimlicho manevrasUžspringimas – tai mechaninis oro iš aplinkos į plaučius obstrukcija. Svetimkūniai dažniausiai patenka į nosiaryklę, gerklę, gerklas, dirgina kvėpavimo takų gleivinę, sukelia balso stygų ir bronchų spazmus. Kasmet nuo uždusimo miršta apie 3800 žmonių. Uždusę žmonės gali mirti per kelias minutes, todėl labai svarbu laiku suteikti pirmąją pagalbą. Kai svetimkūnis užstoja siauriausią kvėpavimo takų vietą – garso raukšles, žmogus gali uždusti.

Įtarus visišką uždusimą, turime atlikti 5 smūgius tarp pečių ties delno pagrindu, delnu į priekį, jei situacija negerėja, apkabinti sritį tarp krūtinkaulio ir bambos ir atlikti 5 paspaudimus (Heimlicho manevras ). Pabrėžiame, kad gelbėjimas turi būti kartojamas tol, kol pašalinamas svetimkūnis ir žmogus pradės kvėpuoti. Jeigu šios priemonės nepadeda ir situacija negerėja, reikia kreiptis į gydytoją.

Pirmiausia reikėtų atskirti, ar žmogus yra iš dalies užspringęs, ar visiškai

Dalinio dusimo atveju žmogus nemiega, kosi, dar gali kalbėti. Taigi šiuo atveju tiesiog reikia paskatinti jį kosėti, nenumušti kosulio nuo nugaros, nes taip jam tik pakenks. Visiško dusimo atveju žmogus negali efektyviai kalbėti ir kosėti, tuomet būtina nedelsiant suteikti pirmąją pagalbą, nes kiekviena sekundė tampa gyvybiškai svarbi.

Užspringęs kūdikis, ką daryti tokiu atveju?

Kai kūdikis buvo užspringęs, tėvai labai išsigando ir pradėjo panikuoti. Svarbiausia kuo greičiau paimti ir padėti. Jei užspringęs kūdikis kosėja, paskatinkite toliau kosėti. Tačiau jei pastebėjote, kad tai nepadeda ir kūdikis pradeda dusti, padėkite jį ant pilvo ant dilbio, kita ranka laikykite apatinį žandikaulį ir šiek tiek pakreipkite kūdikį žemyn. Tada dešine ranka atlikite penkis smūgius tarp menčių.

Jei po šių žingsnių kūdikis neatspringsta, pasukite jį veidu į save, laikykite galvą šiek tiek žemiau. Dviem dešinės rankos pirštais 5 kartus paspauskite vidurinę ir apatinę krūtinkaulio dalis. Paspauskite iki 1,5-2,5 cm gylio. Jei po šių veiksmų kūdikis neatsigauna, pakartokite šiuos veiksmus dar kartą. Jei nesate vienas, prieš atlikdami šiuos veiksmus įsitikinkite, kad kiti paskambins GMP.

Jei problema atsitiko suaugusiam, kaip reaguoti?

Jei užspringęs žmogus vis dar sąmoningas, jis gali kosėti ir kalbėti. Skatinkite kosėti kuo dažniau ir intensyviau. Kosulys yra geriausias būdas pašalinti pašalinius daiktus iš kvėpavimo takų. Visiško užspringimo atveju pirmiausia atlikite 5 smūgius į tarpumentę. Jei po šių veiksmų žmogus neatspringsta, tuomet taikome Heimlicho manevrą. Atsistokite už nukentėjusiojo, viena ranka laikykite už juosmens, šiek tiek pasilenkite į priekį, kita ranka suimkite kumštį ir aukos nykščiu priklijuokite prie duobės srities viršutinės pilvo dalies. Padėkite kitą ranką ant kumščio ir staiga spragtelėkite aukštyn, tarsi norėtume pakelti žmogų. Pakartokite šią operaciją 5 kartus. Jei tai nepadeda iškviečiame greitąją pagalbą pirminiam gaivinimui. Jeigu užspringus kosėjate, tai patariama tą daryti kuo stipriau. Vertėtų palenkti galvą žemyn, kas padėtų greičiau išstumti užstrigusį maistą. Jei tai nepadeda, atlikite Heimlicho manevrą sau patys. Vienos rankos kumštį uždėkite viršutinės pilvo dalies duobutės srityje iš karto žemiau krūtinkaulio pabaigos, tada kita ranka suimkite už savo kumščio ir staigiu judesiu visu kūnu trenkitės į šalia esantį stabilų objektą, pvz., stalą, spintelę, turėklą ar kt.

Jei norite žinoti, kaip tiksliai atlikti šiuo veiksmus, galite pažiūrėti informacinį filmą, kuris padės išmokti veiksmus: https://www.youtube.com/watch?v=THQSXDUyMQ0&t=3s. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.

Scroll to Top