Kaip gauti ligos išmoką?

kelly-sikkema-RmByg5kFfQg-unsplash„Sodra“ pranešė, kad per pirmąsias lapkričio dienas dėl priežasčių, susijusių su COVID-19, išduota 6500 nedarbingumo pažymėjimų. Palyginimui, spalį tokių pažymėjimų buvo išduota 18 000, o rugsėjį – 7 000. Šiuo metu daugiau nei 2000 asmenų yra įgiję nedarbingumo pažymėjimus dėl ligos ar saviizoliacijos, tiek pat – nedarbingumo pažymėjimus dėl vaiko priežiūros ar paciento priežiūros.

Kas gali gauti ligos išmoką? Kur galima pasidomėti plačiau ir ką verta žinoti?

Gydytojo išduotas nedarbingumo pažymėjimas nereiškia, kad ligos pašalpa bus mokama automatiškai. Norėdami gauti šią išmoką, turite būti apdraustas (tuo metu dirbantis pagal darbo sutartį arba savarankiškai) ir būti apdraustas ne mažiau kaip 3 mėnesius. Socialinio draudimo įrašai dėl ligos per paskutinius 12 mėnesių. Arba bent 6 mėn. Tarnavimo laikotarpis per pastaruosius 24 mėnesius. Ligos išmokos dydis apskaičiuojamas individualiai pagal asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius tris mėnesius, buvusius prieš mėnesį iki mėnesio, kai išduotas nedarbingumo pažymėjimas. Pvz., jei nedarbingumo pažymėjimas išduodamas lapkritį, imamos liepą, rugpjūtį ir rugsėjį gautos draudžiamosios pajamos. Gaudamas ligos išmoką žmogus toliau kaupia darbo stažą ir yra laikomas apdraustuoju, todėl nuo išmokos taip pat atskaitomas 15% GPM ir 6% PSD įmoka.

Jei dirbsiu pats sau, ar gausiu ligos pašalpą?

Savarankiškai dirbantys gyventojai (išskyrus veiklą su verslo liudijimu) taip pat turi teisę gauti ligos pašalpą. Išmokos skaičiuojamos tik gyventojams deklaravus pajamas ir sumokėjus socialinio draudimo įmokas. Pavyzdžiui, jei individualia veikla užsiimantis asmuo susirgo šį mėnesį, nebaigęs ligos ar sumokėjęs įmokas, kreiptis į gydytoją dėl nedarbingumo pažymėjimo turi pateikti prašymą dėl ligos pašalpos skyrimo Sodrai. Jeigu gyventojas praėjusiais kalendoriniais metais įmokas mokėjo tik kartą per metus, minimali ligos pašalpa gali būti skiriama. Kai gyventojas deklaruos 2020 m. pajamas ir nuo jų sumokės socialinio draudimo įmokas, „Sodra“ paskirs arba perskaičiuos ir išmokės ligos išmoką. Jei savarankiškai dirbantis asmuo socialinio draudimo įmokas moka kiekvieną mėnesį avansu, ligos išmoka jam gali būti išmokėta iškart susirgus ir gavus nedarbingumo pažymėjimą. Dar viena svarbi sąlyga – išmoką gausite tik tuomet, jei per paskutinių 12 mėn. laikotarpį iki pirmosios laikinojo nedarbingumo dienos esate sumokėjęs socialinio draudimo įmokas nuo ne mažesnės kaip 3 minimaliosios mėnesinės algos (MMA) pajamų sumos, arba per paskutinių 24 mėn. laikotarpį – nuo ne mažesnės negu 6 MMA pajamų sumos.

Ką daryti, kad gauti ligos išmoką?

Norėdami gauti ligos pašalpą, turite pateikti Sodrai neterminuotą ligos pašalpos prašymą. Prašymą galite pateikti per savo asmeninę paskyrą sodra.lt/gyventojai, o prisijungti naudodami savo elektroninį parašą ir el. Banke arba per el. Vyriausybės vartai. Pasirinkus prašymą/Sergu ar slaugau šeimos narį, toliau reikėtų rinktis „Prašyti ligos pašalpos (įskaitant slaugą) (neterminuotai) GPS1“ ir ją užpildyti. Užpildę paraiškos formą spauskite „Pateikti”. Pateikta neterminuota paraiška taikoma visiems būsimiems ligos atvejams. Ją galima suteikti bet kada, net nelaukiant, kol susirgsite ar prireiks slaugyti sergančius šeimos narius. Taip pat savo asmeninėje paskyroje galite pasitikrinti, ar buvo priimtas sprendimas skirti ligos pašalpas. Jei nurodysite savo el. pašto adresą, visa informacija taip pat bus išsiųsta el. paštu. Karantino ir ekstremaliosios situacijos metu įvedami įvairūs ribojimai, tačiau šiuo metu darželių, priešmokyklinių ir pradinių klasių veikla nėra stabdoma, jei nekyla rizika dėl viruso plitimo. Jei ugdymo įstaiga veikia, bet tėvai savarankiškai nusprendė neleisti vaiko į darželį ar mokyklą, nedarbingumo pažymėjimai nėra išduodami ir ligos išmokos nemokamos.

Scroll to Top