oro kondicionierius

Kaip naudotis šiuolaikiniais oro kondicionieriais, kad nepakenktų sveikatai?

Kondicionierius yra tikrai svarbi priemonė bene kiekvienam iš mūsų. Kondicionierius namuose jau seniai tapo ne prabanga, o būtinybe. Tai yra daiktas, kurį naudojame ir kitose įvairiose vietose: parduotuvėse, restoranuose ar net biuruose. Nenuostabu – juk tai priemonė, kuri pagelbėja sušildyti patalpą esant žvarbiam orui arba kaip tik atsivėsinti, kai už lango kepina saulė. Visgi, ne visi žmonės supranta, kaip naudotis kondicionieriais taip, jog šie nepakenktų sveikatai. Kai kurie galbūt netgi nežino, jog taip apskritai gali nutikti. Svarbu nepamiršti, jog net ir pigus kondicionierius gali būti puikus pagalbininkas, jeigu naudosite jį tinkamai. Tad, kaip tai daryti, jog šis nepakenktų sveikatai?

Nedarykite per didelio temperatūrų skirtumo tarp lauko bei patalpos. Neretas žmogus skundžiasi, jog ir vėl peršalo dėl kondicionieriaus. Iš tiesų – taip gali atsitikti, tačiau dėl to kalta ne vien tik ši priemonė, bet ir asmens imunitetas bei bendra organizmo būklė. Labai dažnai žmonės padaro itin didelį skirtumą tarp patalpoje bei lauke esančio oro, todėl galiausiai peršąla, pakenkia kvėpavimo takų gleivinei ir odai. Atminkite, jog optimaliausias variantas yra 6-8 laipsnių skirtumas. Be to, visuomet atsižvelkite į drėgmę – per sausas oras gali paveikti akis, odą ir gleivinę. Juk kondicionierius namuose turi būti jūsų draugas, o ne ligų priežastis.

Naudodami kondicionierių automobilyje, pasistenkite, jog šalto oro srovė nepūstų tiesiai į veidą. Be to, pūtimas neturėtų būti pernelyg stiprus. Tai dar viena priežastis, kodėl žmonės neretai skundžiasi peršalę. Tačiau, jei kondicionierių naudosite tinkamai, to gali pavykti išvengti.

Jei patalpoje vėsu, tinkamai apsirenkite, saugokite kaklą bei krūtinę. Tai svarbu tam, jog išvengtumėte galimų peršalimo ligų.

Reguliariai vėdinkite patalpas, net jei jose ir yra kondicionierių. Ant jo garintuvo paviršiaus gali susikaupti pavojingų bakterijų bei grybelių, kurie sukelia ūmias virusines kvėpavimo takų infekcijas, astmą ar bronchitą.

Tinkamai prižiūrėkite kondicionierių. Nepamirškite reguliariai išvalyti dulkių bei kitų nešvarumų, patikrinti elektrinės įrenginio dalies, papildyti šaldomosios medžiagos kiekio. Netinkamai eksploatuojamas kondicionierius gali tapti infekcinių bei įvairių alerginių ligų priežastimi.

Iš tiesų, pagrindinis sveikatos sutrikdymas, kurį sukelia kondicionierių vartojimas tai peršalimo ligos. Kaip jau minėjome aukščiau, tai susiję ir su bendra žmogaus organizmo būkle. Kondicionieriaus geriau nenaudoti vietose, kur yra pagyvenusių ar nusilpusių asmenų, vaikų, ką tik po ligos pasveikusių žmonių. Visgi, neretai peršalimo ligomis susergama dėl staigaus temperatūrų pokyčio. Peršalti įmanoma net nebūnant šalia kondicionieriaus, mat jei lauke itin karšta, o patalpoje, kurią vėsiname net keliolika laipsnių mažesnė temperatūra – tokio skirtumo gali pakakti, jog susirgtume. Svarbu paminėti ir tai, kad nuolat kondicionuojamose patalpose mažėja santykinis drėgmės kiekis, tad oras pasidaro sausas. Tai neigiamai veikia odą, kenkia akių gleivinei. Dėl šių priežasčių būtina laikytis visų įmanomų taisyklių, mat karštomis vasaros dienomis be kondicionieriaus išsiversti yra ganėtinai sudėtinga.

Nepamirškite nesukurti pernelyg didelio temperatūrų skirtumo tarp lauko bei patalpos, kurioje esate, nukreipkite srovę nuo savęs, jei įmanoma, taipogi, būtinai tinkamai apsirenkite, saugokite kaklą ir krūtinę. Reguliariai vėdinkite patalpas bei nuolat pravalykite kondicionierių. Laikantis šių taisyklių, susirgimo galimybė tikrai sumažės.

Scroll to Top