Ką reikia turėti vaistinėlėje?

Ką reikia turėti namų vaistinėlėje? Top 10-ies dalykų CheckList

Ką reikia turėti vaistinėlėje?

 

Dažnai nutinka taip, kad nesirūpiname namų vaistinėlė turiniu iki tol kol galiausiai netikėtai ko nors prisireikia. Tuomet galvojame, kad reiktų tokių vaistų, priemonių visada turėti, juk bet kada gali prireikti bet kuriam šeimos nariui. Sudarėme TOP 10 dalykų sąrašą, kurių tikrai dažnai prisireikia dėl vinokių ar kitokių nedidelių negalavimų ar žaizdelių.

 

1 ☑ Pleistrai (įprasti ir lipnūs)

Dažnas vaikų, virtuvėje bei namų ūkio darbuose besisukančių žmonių palydovai — pleistrai. Kol neįsipjauname (kad ir popieriumi) neįvertiname, kaip gali trukdyti, kad ir toks mažas sužeistas odos lopinėlis. Kuris vėliau visur kliūna, skauda ir trukdo dirbti kasdienius darbus.

2 ☑ Paprastas sterilus tvarstis ir elastinis bintas

Jei sportuojate, užsiimate namų ūkio darbais, jei turite vaikų, kurie aktyviai leidžia laiką lauke — turėkite paprastų bei elastinių bintų. Žinoma, rimtesniems sužeidimams būtina daktaro apžiūra, tačiau iki susitikimo su daktaru reikia žaizdą ar sumušimą dezinfekuoti, pridengti, stabilizuoti, suspausti, kad nedidėtų mėlynė.

3 ☑ Šaldantys preparatai: geliai, purškalai, maišeliai

Sumušimus, patempimus reikia gydyti RICE metodu. R – rest (liet. poilsis), I – ice (liet. ledas), C – compress (liet. suspausti, pvz. panaudojant antrame punkte paminėtą elastinį bintą), E – elevate (liet. pakelti). Praverčia po ranka turėti kokių nors šaldančių preparatų: gelių, purškiamų šaldančių aerozolių ar vienkartinių šalčio maišelių. Norintiems sutaupyti, bet būti pasirengusiems nenumatytoms traumoms, rekomenduojama šaldytuve turėti šaldyto vandens kubelių ar buteliuką. Tikrai pravers.

4 ☑ Paracetamolis

Paracetamolis skirtas mažinti skausmą ir padidėjusią kūno temperatūrą. Juo trumpai galima mažinti karščiavimą. Tiesa, tiek vaikams, tiek suaugusiems temperatūrą reikia mažinti tik jeigu pažastyje išmatuota kūno temperatūra viršija 38 Celsijaus laipsnius.

5 ☑ Dekspantenolio preparatai

Tai gali būti kremas, balzamas, tepalas ar putų aerozolis. Vaistas greitina paviršinių, nedidelių odos žaizdų, nudegimų gijimą. Šis vaistams taip pat naudojamas ir kūdikių odos bėrimams nuo vystyklų šalinimui bei odos paraudimų ir uždegimų profilaktikai ar gydymui.

6 ☑ Termometras

Ko gero, šį prietaisą galime rasti kiekvienuose namuose. Jei neturite —  reiktų įsigyti. Net jei ir jaučiatės sveikas kaip ridikas ir dažnai nesergate. Tačiau derėtų termometrą turėti. Gripo virusas mutuoja kasmet, niekada negali žinoti, kada imunitetas nusilps ir nebeapsigins. Termometrų būna įvairių. Tiesa, gyvsidabriniai laikomi pavojinga atgyvena, o vis labiau populiarėja išmanieji nuotoliniai, bekontakčiai (arba dar lazeriniais vadinami) termometrai.

7 ☑ Pulsoksimetras

Pulsoksimetras tai toks nedidelis prietaisas maunamas ant piršto. Jo paskirtis neinvaziniu būdu, greitai ir paprastai, namų sąlygomis pamatuoti arterinio kraujo deguonies įsisotinimą ir pulso dažnį. Normalus sveiko žmogaus arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) procentas būtų ribose nuo 94 % iki 99 %. Nesunkiomis kvėpavimo takų ligomis sergančiųjų SpO2 lygis gali būti 90 % ir virš. Jei SpO2 lygis nyra žemesnis nei 90 %, žmogui turėtų būti teikiamas papildomas deguonis. Dėl tam tikrų aplinkybių pulsoksimetro duomenys gali būti netikslūs. Žmonės, kuriems aktualu stebėti SpO2 lygį paprastai iš medikų turi sukaupę daugiau žinių apie savo būklės stebėjimą.

8 ☑ Kraujospūdžio matuoklis

Aktualu vyresnio amžiaus ar tam tikromis ligomis sergantiems žmonėms. Galų gale net ir sveiki, jauni žmonės gali stebėti savo kraujospūdį, kad žinotų koks jis būna ramybės būsenoje ar sporto metu. Ir įdomu ir pravartu žinoti.

9 ☑ Dezinfekuojantys preparatai

  • Vandenilio peroksidas — naudojamas plauti žaizdas, stabdyti nedidelį kraujavimą, dezinfekuoti kai kuriuos medicinos instrumentus / prietaisus);
  • kalio permanganato kristalai — dezinfekuoja, tinkamas plauti kūno ertmes, gydo, sutraukia ir plauna nudegimus, dvokiančias, pūliuojančias žaizdas, opinius paviršius;
  • jodo odos tirpalas — naikina bakterijas ir virusus, stabdo jų dauginimąsi, poveikis – prideginantis, tepti reikia tik aplink žaizdą, jokiu būdu negalima į žaizdą, nes taip tik pabloginsite gijimą ir padidinsite rando susidarymo tikimybę;
  • salicilo rūgšties 1 % odos tirpalas — juo negalima tepti atviros, šlapiuojančios žaizdos, egzemos bei gleivinės, tinka sergant akne, žvyneline turint raumenų, sausgyslių, sąnarių uždegimą.

Pirkdami visus ar kurį nors iš šių preparatų pasikonsultuokite su vaistininke kokiais atvejais šie yra tinkami, užsirašykite, kad nepamirštumėte ant lapelio ir lapelį pritvirtinkite prie preparato buteliuko / pakuotės. Kad prireikus galėtumėte prisiminti.

10 ☑ Adrenalino tirpalo ampulė

Alergiškiems žmonėms adrenalino tirpalo ampulę būtina turėti tiek namuose tiek ir keliaujant į gamtą. Ją turėti verta ir tiems, kurie nemano ar nežino esantys alergiški – gali tekti išgelbėti gyvybę kažkam esančiam šalia. Pasikonsultuokite su vaistininke ką vertėtų nusipirkti nenumatytiems atvejams, kaip naudoti, kad pavyktų išgelbėti alergišką žmogų nepadarant daugiau žalos.

Tiesa, yra ir daugiau vaistų, kuriuos derėtų turėti prireikus: mažinti per aukštą kraujospūdį, didinti per žemą, gelbėti žmogų stenokardijos priepuolio metu,  prireikus išplėsti bronchus bronchinės astmos, lėtinio bronchito ir emfizemos metu, taip pat inhaliatoriai astmos atvejams ir daug kitų. Tai specifiniai atvejai, kuriems tinkamai pasirengti galima tik su gydytojo pagalba, o kartais ir su receptu specialiems vaistams įsigyti.

Scroll to Top