Miegas

Saldus ir ramus vaiko miegas: kaip jį užtikrinti?

 

Kokybiškam ir ramiam vaiko miegui būtina sukurti tinkamą aplinką. Saldus ir kokybiškas miegas svarbus vaiko raidai. Oras, kuriuo kvėpuojama kambaryje, miegui turi didelės reikšmės. Nustatyta, kad optimaliausia oro temperatūra patalpoje yra 18‒22 laipsniai šilumos. Tiek per šaltas, tiek per karštas oras gali lemti dažnus vaiko nubudimus. Prieš miegą vaiko kambarys turėtų būti gerai išvėdinamas, nes gryname ore mažylis miegos daug geriau. Kambarys turi būti tamsus arba jame gali degti naktinė lempa, nubudus naktį, nejunkite ryškios šviesos, nekalbėkite garsiai, nežaiskite su vaiku, šitaip leisite jam suprasti, kad miego metas nesibaigė.

Iki 2‒3 mėnesių kūdikis dar gali neturėti nusistovėjusio miego režimo, tačiau vėliau labai svarbu, kad kūdikis nakčiai būtų migdomas tuo pačiu, nustatytu metu. Guldydami mažylį kasdien tą pačią valandą padėsite jam suformuoti tam tikrą miego ritmą ir vėliau pastebėsite, kad, atėjus konkrečiai valandai, mažylis rodo nuovargio ženklus, o tai reiškia pasiruošimą eiti miegoti.

Taip pat labai svarbu, kad vaikas užmigtų savarankiškai. Pirmaisiais mėnesiais kūdikis dažnai be didesnių pastangų užmiega lovelėje pats, bet kuo mažylis tampa vyresnis, tuo sudėtingiau jam tampa užmigti savarankiškai. Taip yra todėl, kad vaikams labai patinka tėvelių dėmesys. Kelių metukų mažylis ima verkti ir tėvai puola jį raminti. Vėliau vyresnėliai tampa išradingesni ir sugalvoja daugybę būdų, kaip prieš miegą su tėveliais kuo ilgiau pabūti kartu. Jei pastebite, kad vaikas sunkiai užmiega ar vis nubunda naktį, neimkite vaiko ant rankų ir nesūpuokite. Nepamirškite, kad kūdikiai labai greitai įpranta prie tam tikrų migdymo būdų ir ilgainiui nebegali užmigti nenaudojant jokių pagalbinių priemonių. Tad pasistenkite, kad prieš guldant į lovą mažylis būtų nurimęs, mieguistas, galite tyliu tonu paniūniuoti lopšinę.

 

Scroll to Top