treniruoklis dviratis

Kodėl sveika minti dviratį?

Atšilus orams, dažnas iš rūsių, balkonų, garažų į dienos šviesą traukiame dviračius. Sporto sveikatos specialistai yra nustatę, jog dviratį minti yra ne tik kad labai smagu, tačiau ir be galo sveika. Tiesa, šiandien labai madingai ekologijos temai dviratis taip pat idealiai atitinka visus standartus. Tačiau, kad ir kokia atpalaiduojanti veikla gali pasirodyti važinėjimas dviračiu, tai dar labai teigiamai veikia ir žmogaus širdies bei kraujagyslių veiklą.
Nors dažniausiai važinėjimas dviračiu siejamas su tradicine transporto priemone, kuria nevaržomai galima judėti po įvairias vietas, tačiau vis dažniau žmonių savo namuose įsigyja stacionarius dviračius, skirtus konkrečiai sportui. Treniruoklis dviratis, pastatytas namuose, suteikia galimybę žmogui minti pedalus bet kuriuo metų laiku, bet kokiu oru, nesvarbu, kada užsinorėjus.

Kuo tradicinis arba treniruoklis dviratis yra naudingas žmogaus sveikatai?
– treniruoklis dviratis padeda stiprinti širdies raumenį, todėl galima apsisaugoti nuo tam tikrų širdies ligų ateityje;
– kraujagyslėmis kraujas teka greičiau, padidėja pulsas, suaktyvinama kraujotaka, tad krauju aprūpinami visi organizmo audiniai;
– kvėpavimas tampa reguliaresnis, daugiau deguonies patenka į smegenis, todėl juntamas pagyvėjimas, suaktyvėja mąstymas, gerėja atmintis, nejuntama didelių galvos skausmų.

Žinoma, minant dviratį, nesvarbu, kokį, kelis ar net keliolika kartų gali padidėti pulsas, dėl šios priežasties, viso važiavimo metu reikia stebėti savo pulsą. Normaliai pulso dažnis gali padidėti 60-80 procentų nuo minimalios žmogaus pulso ribos. Antraip, pervertinus savo jėgas, galima ne padėti, bet, priešingai, tik pakenkti savo organizmui.

Tiek treniruoklis-dviratis tiek įprastas dviratis taip pat tirpdo riebalinį audinį, todėl ši veikla rekomenduojama antsvorio turintiems asmenims.

Dviratis sveikatai dar naudingas ir dėl šių priežasčių:
– minant pedalus, mažinamas stresas, mažinama nervinė įtampa;
– stiprinami apatinės dalies raumenys (ypatingai šlaunys bei blauzdos);
– su tikru dviračiu važiuojant ilgus atstumus, o su dviračiu-treniruokliu minant kelias dešimtis minučių didinama ištvermė;
– gerinama medžiagų apykaita;
– važinėjimas nekenkia sąnarių veiklai, o tai reiškia, kad vėliau nebus problemų su kaulų, sąnarių ligomis ar traumomis.

Scroll to Top