priemones nuo spuogu

Spuogų gydymas — misija (ne)įmanoma?

Prakalbus apie spuogus, turbūt daugeliui mintyse išnyra ne itin simpatiško jaunuolio veidas, gausiai išbertas spuogais. Spuogai ant veido, spuogai ant nugaros, spuogai ant kaktos ar kaklo — visur pasisėję maži, raudoni, pūlingi dariniai ne vienai merginai bei vaikinui ankstyvojoje brandoje nedavė ramybės. Nepageidautini spuogai tikrai nėra tas dalykas, pridedantis jaunam žmogui grožio, o neretai su tokia problema kovoja ir kiek vyresni asmenys. Tad kokiais būdais ir kaip atsikratyti spuogų greitai ir lengvai, kad būtų galima džiaugtis lygia ir skaisčia oda be jokių estetinį diskomfortą keliančių spuogelių? Šiandien įvairios priemonės nuo spuogų gali apsaugoti nuo itin nemalonios odos ligos – acne vulgaris.

Kas yra ir iš kur atsiranda spuogai?

Dažną žmogų varginanti problema, liaudyje vadinama tiesiog spuogais, profesionalių medikų yra apibūdinama specialiu lotynišku terminu — acne vulgaris. Aknė yra paprastųjų spuogų forma, uždegiminė odos liga, kuri paprastai yra sunkiai ir ilgai gydoma. Dažniausiai ši liga vargina paauglius, net 85 % visų pasaulio žmonių. Visgi, skirtingomis paprastųjų spuogų, aknės, formomis gali sirgti ir vyresni nei 24 metų asmenys. Šią lėtinę odos ligą gali sukelti labai įvairios priežastys, tačiau bene vienas dažniausių ir pačių pagrindinių tokios odos ligos įtakos veiksnių yra sutrikęs hormonų (labai dažnai lytinių) balansas organizme, kuris labai greitai suaktyvina odos riebalinių liaukų veiklą bei padidina epidermio ląstelių ragėjimą. Būtent dėl to žmogaus odoje esančios veido poros palaipsniui yra užkemšamos, o tai neabejotinai padidina uždegimus sukeliančių bakterijų dauginimąsi. Greitai toks odos audinyje prasidėjęs procesas veidą papuošia baltais spuogeliais, inkštirais, arba rimtesniais, pūlingais bėrimais.

Pati pradžia — spuogų gydymas namuose

Ne vienas profesionalus dermatologas iš pat pradžių žmonėms, kenčiantiems nuo smulkių inkštirų ar nedidelių raudonų išbėrimų, siūlo gydytis įvairiomis namų priemonėmis. Bene efektyviausios priemonės nuo spuogų kiekvieno jauno ar kiek vyresnio žmogaus namuose yra natūralūs šveitikliai, kuriais kas rytą ar vakarą švelniai šveičiant veido kaktos, nosies, skruostų, smakro, kaklo ar pečių sritis galima pamažinti smulkių veido odos nešvarumų įspūdį. Ko ne plačiausiai paplitęs toks namuose gaminamas šveitiklis yra gaminamas iš panaudotų kavos tirščių. Tai yra ypač mėgiama ekologiška priemonė kavos mėgėjų tarpe. Žinoma, patys smulkiausi inkštirai ir kova su jais nesilygina kiek ryškesniems, pūlingiems veido bėrimams. Natūralių priemonių propaguotojai, nepripažįstantys ir nenaudojantys įvairių cheminių preparatų, taip pat tokiems spuogams ant veido, kaklo ar pečių gydyti gali išbandyti sodos bei druskos mišinį. Tokios savotiškos veido kaukės nuo spuogų yra daromos paimant nedidelį kiekį sodos, įlašinant šiek tiek vandens bei visa tai sumaišant su taip pat gana nedideliu kiekiu druskos (Kai kas į šį mišinį dar įpila ir šlakelį eterinio aliejaus, nors jis NĖRA būtinas). Užtepus pasigamintą vaistą ant opių veido vietų, po kažkiek laiko mišinys susigeria į odą ir spuogai po truputį ima nyksti. Kiti namuose spuogų naikinimui skirti objektai yra imbieras, obuolių actas ir kiti.

Profesionalus spuogų gydymas medicinos įstaigose

Kad ir kaip viliotų įvairios priemonės nuo spuogų ir jų gydymas namuose, apsiginklavus pačiomis natūraliausiomis ir ekologiškiausiomis priemonėmis, kartais tai yra gana rizikingas būdas kovoti su akne. Tokių procedūrų pavojus yra tame, kad niekada negali žinoti, kaip į vieną ar kitą maisto ar cheminį elementą sureaguos Jūsų odos audiniai. Tad abejojantiems patariama kreiptis į patyrusius ir savo darbą išmanančius dermatologus. Jie kiekvienam žmogui, susidūrusiam su spuogais ir jų keliamu diskomfortu, pasiūlys išbandyti individualiai paciento odos tipui bei kitiems sveikatos faktoriams pritaikytus gydymo metodus. Specialiuose odos ligų kabinetuose spuogų gydymas vyksta pasitelkiant šiuolaikines technologijas, pavyzdžiui, lazerį. Spuogų gydymas lazeriu šiandien yra vis dažnesnis ir populiaresnis būdas, kaip atsikratyti spuogų. Tokių gydymo seansų metu pacientams yra taikoma speciali šviesos terapija, kur intensyvios pulsinės šviesos pagalba yra veikiamas tam tikras odos plotas ir naikinami odos uždegimai. Aišku, be šios, kai kuriems žmonėms atrodančios kardinalios gydymo priemonės, odos gydytojai, nustatę odos tipą ir tiksliai suformulavę paciento problemą, gali skirti specialių medikamentų, tepalų ar atitinkamų procedūrų.

Scroll to Top