prakaitavimas

Nemaloni problema – prakaitavimas

Visi, be išimties, prakaituojame. Nemalonus prakaito kvapas ar prakaito dėmės ant rūbų ypatingai vargina intensyviai sportuojant, karštą vasaros dieną arba dėl ko nors nervinantis. Prakaitavimas kiekvienam žmogui yra vis kitoks: vienam gausesnis, kitam galbūt visai nežymus. Toks sutrikimas, verčiantis įvairaus amžiaus žmones kompleksuoti dėl gausaus prakaito, profesionalų vadinamas hiperhidroze. Tai problema, su kuria nelengva gyventi, tačiau naudojant tam tikras priemones nemalonų prakaito tekėjimą ir sukeliamą kvapą galima žymiai sumažinti.

Kaip rodo statistikos duomenys, prakaitavimas šiandien vargina apie 3 procentus žmonių visame pasaulyje. Paprastai gausiai prakaituojantis asmuo gali patirti ne tik fizinį, tačiau ir rimtą psichologinį diskomfortą. Hiperhidrozė yra siejama su išryškėjančiomis prakaito dėmėmis ant rūbų pažastų srityje, ant nugaros bei labai nemalonaus, aitraus kvapo. Nors prakaitavimas ypač padažnėja sportuojant, jis gali pasireikšti ir kaip nervingumo pasekmė. Mediciniškai padidėjusiu prakaitavimu yra laikomas toks prakaitavimas, kuris nenutrūkstamai tęsiasi 6 mėnesius, be jokio ryškaus pagrindo.

Prakaitavimas didžiąja dalimi atvejų pasireiškia pažastų, pėdų bei veido srityse. Rimta mediciniškai liga, hiperhidrozė, pacientui diagnozuojama, kai gausus jo prakaitavimas nenustoja, trukdo gyventi įprastą gyvenimą, tačiau neprakaituojama naktį. Hiperhidrozė gali būti paveldima, o ji prasideda ne vėliau nei 25 metų asmenims.

Svarbu atsiminti, kad ne visada prakaitavimas gali reikšti paprastą jaudulį ar suintensyvėjusį ėjimą ir panašiai. Kai kuriais atvejais, gausus prakaitas įspėja apie tam tikrus, endokrininės sistemos sutrikimus, o dar dažniau yra rimtų ligų tokių, kaip cukraligės ar menopauzės pasekmė. Atskirai yra vertinamas prakaitavimas naktimis, kadangi tokie procesai medikų yra siejami su hormoninės sistemos sutrikimais.

Ir nors daugybė įvairių tyrimų šiandien skirti identifikuoti prakaitavimo priežastis, net 80 procentų atvejų lieka neaiškūs. Visgi, sveikatos priežiūros ir higienos specialistai rekomenduoja naudoti tam tikras priemones, sumažinančias prakaitavimą ar neleidžiančias išryškėti „aštriam“ prakaito kvapui. Labai daug priemonių yra pritaikyta ir jautrios odos savininkams.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top