eisenos ir begimo tyrimas

Ar visi bėgame vienodai?

Vos pradėjęs vaikščioti, vaikas jau bando greitinti žingsnius, kol galiausiai išmoksta nevaržomai bėgioti. Tokia galimybė jam augant taip pat išlieka ir suaugusiam žmogui suformuoja tam tikrus bėgimo įpročius. Iš pažiūros bėgimas gali pasirodyti niekuo ypatingas, elementarus ir prigimtinis procesas, tačiau kaip teigia sveikatos priežiūros specialistai – bėgimo technikų gali būti tiek pat daug kaip ir pasaulyje žmonių.

Nors bėgimas yra priskiriamas prie ciklinių procesų, visų žmonių įprotis bėgant, statant kojas, mosuojant rankomis ir panašiai gali pasižymėti visiškai skirtingais bruožais. Ko ne kiekvienas žmogus turi savitą bėgimo stilių, technikas, todėl atitinkamai prie tokių jo pėdų, sąnarių, sausgyslių ir panašiai, turi būti derinama ir sportinė avalynė ir kasdienio avėjimo batai.

Išsiaiškinti, koks yra konkretaus žmogaus bėgimo stilius padeda šiandien plačiai ortopedų taikomas metodas – eisenos ir bėgimo tyrimas.

Toks tyrimo tipas yra vienas pažangesnių metodų, leidžiančių ypač greitai nustatyti bėgimo ar eisenos technikas ir to pokyčius. Eisenos ir bėgimo tyrimas yra laikomas išties pažangiu pėdų ir judėjimo įvairiais greičiais analizės metodu. Žmogus, atvykęs pas ortopedą atsistoja ant specialaus bėgimo takelio, kurio viduje įmontuotos specialios kameros ir indikatoriais. Šie elementai žmogui judant fiksuoja kojoms tenkančias apkrovas. Ypatinga jutiklių sistema įrašo duomenis, gaunamus realiu paciento ėjimo ar bėgimo laiku ir perkelia juos į kompiuterio atmintį. Iš čia vėliau galima imti duomenis apie žmogaus pėdas ir daryti atitinkamas prielaidas.

Pagrindinis eisenos ir bėgimo tyrimo privalumas yra tas, jog jis leidžia numatyti ypač rimtų traumų ar funkcijos sutrikimų galimybę ateityje. Duomenys taip pat ypatingai naudingi, žmogui siekiant išsirinkti individualiai, jo pėdai tinkančius sportinius batelius.

Scroll to Top