Makšties uždegimas – klastinga moterų liga

Moters organizmas yra gana jautrus, ypač, jei kalbėtumėme apie intymių moters organų sveikatą, tad įvairūs lytinių organų susirgimai pasitaiko gana dažnai. Moteriai užtenka pasėdėti ant šaltų laiptų, arba sušlapti bei šiek tiek sušalti kojas ir štai, jas kamuoja šlapimo pūslės uždegimas ar kitas susirgimas. Tačiau dažniausiai moteris kamuojanti ginekologinė liga yra įvairių rūšių išorės lyties organų ir makšties uždegimas, kitaip vadinamas vaginitu.
Medicininiai tyrimai rodo, kad visos moterys per savo gyvenimą bent kartą (dėl bakterijų arba mikrofloros pokyčių) yra sirgusios makšties uždegimu ar kita lytinių organų liga. Kiek rečiau pasitaiko gimdos kaklelio, šlapimo pūslės ir mažojo dubens organų uždegimai. Tačiau šiame straipsnyje plačiau ir išsamiau papasakosime apie visus makšties uždegimo tipus ir kaip su jais kovoti. Kad intymios problemos ateityje nevargintų ir moterims nekeltų diskomforto jausmo.

maksties uzdegimas

Makšties uždegimu pasireiškiančios ligos: bakterinė vaginozė, pienligė, kolpitas, trichomonozė,
Dažnai pasitaikanti uždegiminė makšties liga tai bakterinė vaginozė. Ši liga išsivysto tuomet, kai sutrinka lytinių organų mikroflora ir įvairių mikroorganizmų (natūraliai esančių makštyje) kiekis smarkiai padidėja. Gydytojai ginekologai bakterinės vaginozės nelaiko makšties uždegimu, todėl, kad tyrimų metu nerandamos uždegiminės ląstelės. Ir vis tik, moterys dažnai susirgusios bakterine vaginoze ją vadina tiesiog makšties uždegimu, todėl, kad šios ligos simptomai yra uždegiminiai.
Bakterinės vaginozės simptomai: perštėjimas lytinių organų srityje, gausios išskyros, nemalonus kvapas. Bakterinė vaginozė nėra labai pavojinga liga, tačiau, ji gali komplikuotis. Tokiu atveju reikėtų susirūpinti. Jei bakterijos pakyla aukščiau, jos gali sukelti mažojo dubens uždegimą. Bakterinė vaginozė ypač pavojinga moterims, kurios ruošiasi ginekologinei operacijai arba nėščiosioms. Nėščioms moterims bakterinis makšties uždegimas gali sukelti priešlaikinį gimdymą. Bakterinė vaginozė gydoma žvakutėmis ar kitais vaistais, kuriuos paskiria gydytojas, dažniausiai partneris negydomas, nes tai išskirtinai moterų liga.
Pienligė (išorinių moters lytinių organų arba makšties uždegimas (kandidozė)) – grybelinis uždegimas, kuriuo, tyrimų duomenimis, bent kartą gyvenime sirgo apie 75 proc. moterų. Daugeliui moterų pienligė kartojasi, tad šis susirgimas tikrai nėra malonus. Pienligės simptomai: niežulys, deginimo pojūtis, išskyros panašios į varškę. Makšties uždegimą sukelia grybelinės bakterijos (Candida albicans), tačiau ši liga gali atsirasti ir dėl didelio kiekio antibiotikų vartojimo (susilpnėja imuninė sistema, todėl organizmas nesugeba kovoti su bakterijomis). Taip pat makšties uždegimas gali atsirasti dėl geriamųjų kontraceptikų vartojimo, kuriuose yra daug estrogenų. Šie hormonai gali suaktyvinti sveikoje makštyje esančių grybelių dauginimąsi ir skatinti kandidozinį makšties uždegimą. Pienligė yra gydoma vaistais, kovojančiais su grybeliu. Šie vaistai gali būti įvairių formų: kremai, žvakutės, tabletės ir pan. Dažniausiai turi antibiotinį poveikį.
Kolpitas – makšties gleivinės uždegimas, apimantis makštį, tačiau neretai pasiekiantis ir gimdos kaklelį. Šia liga dažniausiai užsikrečia tos, kurios gyvena aktyvų lytinį gyvenimą. Kolpito (makšties uždegimo) požymiai: gausios išskyros iš makšties
Trichomonozė – nesaugių lytinių santykių metu perduodama uždegiminė makšties liga. Šio makšties uždegimo simptomai – skausmingi lytiniai santykiai, gausios, nemalonaus kvapo išskyros, „deginimo“ pojūtis lytinių organų srityje, skausmingas šlapinimasis. Ši liga yra gydoma antibiotikais, be to, tiriamas ir sergančiojo partneris. Tikėtina, kad serga ir jis.
Taigi, jeigu pastebėjote, jog padaugėjo makšties išskyrų, jos gausios ir nemalonaus kvapo, jei Jums niežti lytinių organų srityje, susirūpinkite, galbūt Jums prasidėjo makšties uždegimas. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją. Vizito metu gydytojas atliks tyrimus, paims tepinėlį ir išsiųs jį į laboratoriją. Gauti rezultatai patvirtins arba paneigs makšties uždegimo versiją.

??????????????????????????????????

Taigi kaip pastebėjote, nesvarbu, kokios rūšies makšties uždegimas išsivystė moteriai, ar tai dėl lytiškai plintančių bakterijų, ar dėl pakitusios mikrofloros, simptomai beveik tokie patys. Makšties uždegimas pasireiškia nemalonaus kvapo išskyromis, skausmu šlapinimosi arba lytinių santykiu metu, „deginimo“ jausmu. Norėdamos išvengti šių malonių ligų profilaktiškai lankykitės pas gydytoją ginekologą arba venerologą, nesimylėkite be apsaugos, o  skirkite pakankamai laiko miegui ir poilsiui, kad Jūsų imuninė sistema nenusilptų, o svarbiausia, mylėkite save.

 

Scroll to Top