Odontologai, dantistai ar stomatologai? Kaip vadinti?

Suskaudo dantį? Jums nepatinka, kad priekiniai dantys per daug išsikišę arba kreivi, o galbūt Jūs tiesiog norite atlikti dantų higienos procedūrą? Jums reikia kreiptis į dantų priežiūros specialistą. Tačiau, ar žinote, į kokį? Pasirodo, kad kalbant apie dantų priežiūrą dažnai žmonės nežino kokioje situacijoje jam reikia kreiptis į odontologą, kada į stomatologą, kada į protezuotoją arba ortodontą, o galbūt dantistą?
Ir apskritai, mažai, kas susimąsto, ar odontologai šiais laikais dar vadinami dantistais, o galbūt vis tik nelabai? Pasirodo, žodis dantistas nepatinka patiems stomatologams, nes stomatologo pavadinimas dantistu yra praktiškai tas pats, kas menininką, skulptorių arba filmų kūrėją pavadinti dailininku.

odontologai

Žinoma, žodis dantistas yra visiškai taisyklingas ir lietuvių kalboje vartotinas, tačiau tikrasis ir tikslingas ir diplome rašomas šios profesijos pavadinimas yra odontologas. Šis žodis kilęs iš graikiško žodžio „odontos“, reiškiančio „dantis“.
Taigi, ką daro odontologai? Odontologai yra atsakingi už paciento dantų gydymą, plombavimą, dantų higieną, valymą ir kt. Iš esmės, ar odontologą pavadinsite stomatologu ar odontologu, Jūs nesuklysite, tačiau reikia žinoti, jog iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo dantų priežiūros specialistai buvo vadinami stomatologais, o po to ir įstojus į Europos Sąjungą pavadinimas buvo pakeistas.
Štai čia ir atsiranda skirtumas tarp odontologo ir ortodonto. Nes ortodontas, tai specialistas, kuris rūpinasi dantų ir žandikaulių anomalijomis. Vadinasi, jei Jūsų sąkandis neteisingas arba, jei Jūsų dantys kreivi, Jūs turėtumėte kreiptis ne į odontologą, o į ortodontą.
Jei norite balinti dantis arba atlikti burnos higienos procedūrą, kreipkitės į burnos higienistą, kurio darbas teikti profilaktinės burnos priežiūros paslaugas, konsultuoti pacientus burnos higienos klausimais.

odontologai

Taigi, jei suskaudo dantį, kreipkitės į odontologą, jei Jūsų dantys kreivi, Jums derėtų kreiptis į ortodontą, o jei norite džiaugtis spindinčia šypseną, kreipkitės į burnos higienistą.

Scroll to Top