lytiškai plintančios ligos

Lytiškai plintančios ligos. Ką derėtų žinoti?

Lytiškai plintančios ligos (LPL) – infekcinės ligos, kurios plinta per intymų dviejų žmonių kontaktą. Šiomis ligomis gali susirgti berniukai, mergaitės, vyrai ir moterys, kuri turi lytinių santykių. Amžius, išsilavinimas ir socialinė padėtis yra visiškai nesvarbi. Deja, bet pastaruoju metu lytiškai plintančios ligos labai paplito tarp paauglių. Pastarieji yra didesnėje rizikoje užsikrėsti LPL, todėl yra svarbu žinote, ką galima padaryti, siekiant apsaugoti save.

Pirmiausia reikia suprasti, kad lytiškai plintančios ligos yra daug daugiau, nei gėda. Tai – rimta sveikatos problema. Negydoma ši problema gali išaugti ir sukeltini nepataisomą žalą: nevaisingumą (nesugebėjimas turėti kūdikio) arba net mirtį (ŽIV/AIDS atveju).

Didžiausią klaidą žmonės daro manydami, kad LPL užsikrečiama tik per lytinius santykius. Asmuo gali užsikrėsti per odos kontaktą su pažeista sritimi ar žaizda. Taip pat netiesa, kad per oralinį ir analinį seksą negali užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis. Šios infekcijos plinta lengvai dar ir dėl to, kad negali žinoti, ar esi užsikrėtęs. Kai kurie žmonės yra nešiotojai ir gali perduoti bakteriją patys to net nežinodami.

Štai keletas dalykų, kurie padidina riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis: lytinis aktyvumas jauname amžiuje, daug sekso partnerių, nesaugūs lytiniai santykiai. Prezervatyvai yra bene vienintelė kontraceptinė priemonė, kuri ne tik padeda sumažinti nėštumo riziką, tačiau ir apsisaugoti nuo rizikos pasigauti lytiškai plintančią ligą.

Plačiau apie venerinių ligų simptomus, tyrimus bei gydymą, skaitykite apsilankę Homo Sanus klinikos vetainėje adresu https://www.homosanus.lt/lytiskai-plintancios-ligos

Taigi, mėgaukitės seksu atsakingai. Juk neverta dėl neatsargumo prarasti sveikatą, o gal net ir pinigus.

Scroll to Top