Viskas apie dantų protezavimą

Nuskelti, nulaužti arba netekti danties – gali tapti didžiule psichologine ir fizine problema, kuria norisi atsikratyti kuo greičiau. Tokiu atveju sprendimas – tai dantų protezavimas. Nors šis žodžių junginys dažniausiai asocijuojasi su senatve ir dirbtiniais dantimis, neverta iš anksto panikuoti. Šiuolaikinis protezavimas- tai pažeistos danties struktūros atstatytmas tvirtomis medžiagomis, kai plombos tvirtumo jau nebepakanka. Dėl negražių dantų po truputį išnykstame iš socialaus gyvenimo, nes nesinori bendrauti, šypsotis, rodyti dantų, kurių galbūt net nėra. Be to, skilę/nulūžę/iškritę dantys ne tik atrodo neestetiškai, jie gali trukdyti atlikti, rodos, elementariausius dalykus: kramtyti, kalbėti. Dėl šios priežasties dantų protezai yra tiesiog būtini, kad žmogus pagaliau pasijustų geriau. Pažvelgęs į veidrodį, drąsiai nusišypsotų, o svetimoje žmonių kompanijoje be jokių baimių pirmas užkalbintų kitą asmenį. Galima teigti, kad dantų protezavimas leidžia ir vėl džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu. „Bet kokių protezų man reikia? Kiek visa tai truks? Kainuos?“- paklausite Jūs. Apie viską nuo pradžių.
Paprastai apibūdinant dantų protezavimą, reikėtų sakyti taip: dantų protezavimas yra skirtas atkurti trūkstamus dantis ir jų eiles, prarastas sąkandžio ir kramtymo funkcijas.
Jei nusprendėte, kad protezai Jums reikalingi, pirmiausia turite kreiptis į gydytoją odontologą, kuris atliks dantų ir dantenų diagnostiką bei sudarys gydymo planą. Šiame plane bus pažymėta paciento būklė, nuspręsta kokiu būdu rekomenduojama konkrečiam asmeniui atkurti dantis, kokios medžiagos bus naudojamos, kokia gydymo trukmė, kaina.
Yra įvairių medžiagų, iš kurių gaminami protezai, specialistas nuspręs, kokią medžiagą Jūsų protezams rinkti tikslingiausia.
  • Metalo keramika – tokio pobūdžio protezų šerdis gaminama iš metalo, o paviršius padengiamas porcelianu, kuris atitinka Jūsų dantų spalvą. Metalo keramikos protezus odontologai dažnai renkasi, kuomet reikia protezuoti nedaug dantų.
  • Bemetalė keramika – tokio pobūdžio protezai gaminami tik iš porceliano, atrodo itin estetiškai ir yra ilgalaikiai. Be to, specialistai tikina, kad jie laidūs šviesai ir atrodo itin natūraliai, tad skirtumo nepastebėsite ir atrodysite lyg su „savais“ dantimis.
  • Cirkonio keramika – iš cirkonio pagaminti protezai atrodo kaip natūralus žmogaus dantis, nes spalvos visiškai atitinka. Be to, tokie protezai yra itin lengvi ir tvirtesni nei bemetalės keramikos. Taip yra todėl, kad cirkonio protezo šerdis gaminama iš cirkonio oksido, kuris yra daug tvirtesnis nei porcelianas.
  • Lietas metalinis vainikėlis – protezas, pagamintas liejimo būdu ir rekomenduojamas, kuomet reikia pasiekti galinius dantis. Dažnai tvirtinamas ant implanto.
  • Lanko atraminis protezas – specialios konstrukcijos protezai, pagaminti liejimo būdu. Lanko atraminiai protezai (biugeliai) siūlomi pacientams, sutinkantiems nešioti išimamąjį protezą, ir kurių likę sveiki dantys yra tvirti, nepažeisti periodontologinių ligų ar ėduonies.
Taip pat reikia paminėti ir skirtingus protezų tipus, nes jų būna įvairių, o medžiaga, iš kurios gaminamas protezas – dar ne viskas.
Kokio tipo protezai reikalingi individualiai Jums gydytojas pasakys atlikęs reikalingus tyrimus:
  • Išimamieji pilni – jei netekote visų dantų viršutiniame arba apatiniame dantų lanke, specialistas Jums parinks išimamuosius pilnus protezus, kurie taip pat gali būti fiksuojami ant implantų.
  • Išimamieji daliniai – jei netekote kelių dantų kelių dantų, Jums prireiks išimamųjų dalinių protezų.
  • Neišimamieji (fiksuotieji) – tai protezai, kuriuos odontologai tvirtina prie likusių dantų, pavyzdžiui, vainikėliai, daliniai vainikėliai, laminatai, tiltai, taip pat fiksuotieji dantų protezai, dedami ir ant implantų.
  • Estetiniai protezai – estetinis protezavimas dažnai atliekamas kuomet reikia atstatyti nusidėvėjusius dantis.
Kuo džiaugsitės po dantų protezavimo procedūros? 
  • Jei buvo netekę kelių arba visų dantų, turėjote kramtymo problemų, protezavimas jas ištaisys suprotezavus dantis galima drąsiai šypsotis atvira šypsena, lūpos neatrodo sukritusios, aplink jas mažiau raukšlelių. Dantų protezai savo spalva, skaidrumu, dydžiu, forma yra labai panašūs į natūralius dantis;
  • sutvarkius dantis pasidarys lengviau kalbėti ir aiškiai tarti žodžius;
  • neveltui sakoma, kad šypsena padės atverti bet kurias darys, jei negalėsite plačiai šypsotis, tai seksis sunkiai, tad susitvarkius dantis taps lengviau bendrauti su aplinkiniais, šypsotis.
  • didesnis pasitikėjimas savimi.
Taigi su naujais dantų protezais niekada nebebijosite šypsotis, bendrauti, nebesusidursite su kramtymo problemomis ir galėsite vėl pasitikėti savimi.
Scroll to Top