Kam reikalinga ortodontija?

Ortodontinis gydymas yra taikomas netaisyklingai išdygusių dantų atstatymui į dantų lanką (kai dantys suigrūdę, kreivi, tarp dantų tarpeliai), netaisyklingo sąkandžio korekcijai, veido-žandikaulių sistemos vystymosi sutrikimų gydymui bei šių ligų profilaktikai.
Ortodontiniu gydymu siekiama  perstumti dantis į vietą ir pagerinti estetinę jų išvaizdą ir funkciją. Be to, kai paciento sąkandis yra netaisyklingas, jo kramtomiesiems raumenims yra sukuriamas papildomas, bet visai nereikalingas krūvis, dėl kurio ima dilti žandikaulio sąnariai, gali pradėti kamuoti galvos skausmai, taip pat galite susidurti su kramtymo ar net kalbos problemomis, tad ortodontinis gydymas būtinas ne tik dėl estetikos, bet ir norint pagerinti gyvenimo kokybę, išsaugoti sveikas dantenas ir žandikaulio sąnarį.
Prieš pradedant ortodontinį gydymą būtina išsami konsultacija, kurios metu specialistas atliks pilną dantų diagnostiką, kurios metu išanalizuos paciento sąkandžio anomalijas ir jų priežastis, padarys reikiamas rentgenogramas, paims dantų atspaudus ir kt. Atlikęs visus reikiamus tyrimus, gydytojas odontologas sudarys detalų gydymo planą, kuriame bus aprašytos visos asmens sąkandžio bei dantų problemos ir pateikti individualūs gydymo būdai, nes taikant ortodontinį gydymą galima pasiekti, jog dantų lankas būtų visiškai lygus ir vientisas.
Ortodontinis gydymas atliekamas tiek vaikams, kuriems atlikti korekcijas yra gana lengva, tiek ir suaugusiems pacientams, priklausomai nuo burnos ertmės būklės.
Taikant šį gydymą prireiks laikytis specialių higienos bei mitybos rekomendacijų:
  • Būtina dantis valyti labai kruopščiai itin daug laiko skiriant tarpdančiams. Kaip tai atlikti tiksliai, pamokys gydytojas.
  • Venkite saldaus maisto, gėrimų ir kieto maisto.  Cukrus – itin vilioja bakterijas, kurios įsikuria tarp dantų ir breketų tarpų, tad valgydami saldžiai, patys maitinsite bakterijas. Kramtant kietą maistą galite įlenkti lankelį ar kitaip deformuoti breketai, todėl jų nešiojimo metu rekomenduojama kieto maisto vengti.
  • Naudokite tik dantų pastą su fluoru.
Scroll to Top