Pavojus sveikatai — drėgmė namuose

Jei norite gerai jaustis namuose, turite palaikyti tinkamą oro drėgmę. Optimali drėgmė turėtų svyruoti nuo 45 iki 50 procentų. Per mažas drėgmės kiekis gali sąlygoti įtrūkimus ant baldų, didėjančius tarpus medienoje, per didelis — vandens lašų kondensaciją ant langų, durų ar stiklo. Norėdami Jums padėti išsaugoti ne tik baldų būklę, bet ir sveikatą, mes pateiksime keletą patarimų.

Įsigykite drėgmės matuoklį bei analizatorių. Šie prietaisai ne tik padės nustatyti esamą drėgmės kiekį namuose, bet ir fiksuos jį visą laiką ir praneš esant nukrypimams. Tai padės sužinoti ar Jūsų taikomos kovos priemonės yra veiksmingos.

Dažnai pasitaikančios klaidos

Žmonės, nežinodami ar Jų namuose drėgmės kiekis tinkamas, įsigyja oro drėkintuvus. Kartais net ne patys įsigyja, o manydami, kad tai puiki dovana, perka drėkintuvus savo artimiesiems ir draugams. Juolab, kad kai kurie oro drėkintuvai būna skirti ne tik drėkinti patalpos orą, bet ir aromatizuoti orą (į vandens talpą pilamas ir eterinis aliejus, kuris skleidžia malonų kvapą). Tai tikrai būtų puiki dovana tiek sau tiek artimam, bet labai svarbu prieš tai sužinoti ar namuose tik nėra jau ir taip per didelis drėgmės kiekis. Taigi, pirmiau drėgmės matuoklis, o tik tada oro drėkintuvas arba drėgmės surinkėjas.

Vėdinkite kambarius intensyviau. To nedarant patalpose ženkliai didėja anglies dvideginio, o jo perteklius gali sukelti galvos skausmus ar net migreną. Iškvepiamos arba nuo maisto bei džiūstančių skalbinių išsiskiriančios mikrodalelės taip pat virsta į drėgmę, o tai puiki sąlyga plisti pelėsiui, kuris ilgainiui gali sukelti alergiją. Efektyviausias vėdinimas — sudarant skersvėjį.

Dažnai pasitaikančios klaidos

Pasitaiko, kad stengiamės gyventi „teisingai“ ir sveikai, tačiau dėl žinių stokos kažką darome netinkamai ir dėl to nesulaukiame norimo rezultato. Kaip jau minėta — svarbu gerai išvėdinti kambarį, tačiau jei pradarote langą 5-ioms minutėms ir nesudarote skersvėjo, tai rezultatas toks, kad tarkime žiemą daugiau šalčio prileidote nei gryno oro, o ir vėdinimas neįvyko, nes oras stovėjo vietoje. Taip pat, jei žinote, kad namuose oras yra sausokas, tuomet po karštos vonios procedūrų palikite vonios duris praviras, kad vandens garai pasiektų ir kitas patalpas.

Ribokite drėgmės išsiskyrimą namuose. Geriausias būdas tam – įsirengti garų surinktuvą virtuvėje, ventiliatorių vonioje, ten kur kondensuojasi vandens garai pastatykite drėgmės surinkėjus. Taip pat reikėtu vengti džiovinti drėgnus skalbinius ten, kur nėra garų surinktuvo. Kitaip Jūsų namus gali „aplankyti“ pelėsis, kuris jautresniems ir silpną imunitetą turintiems žmonėms gali daryti neigiamą poveikį sveikatai.

Įsigykite reguliuojamos temperatūros šildytuvą. Šildytuvai, kurie ne tik šildo patalpą, bet ir pučia šiltą orą, mažina drėgmę patalpoje. Tačiau tokie įrenginiai tinka tik esant aukštai drėgmei, kadangi oras gali tapti per sausas. Geriausias sprendimas – infraraudonųjų spindulių šildytuvas, kuris gerai paskirsto šilumą, nedžiovina oro, bet kartu ir neleidžia susikaupti per didelei drėgmei.

Dažnai pasitaikančios klaidos

Dar ir dar kartelį — nesekite aklai draugų, straipsnių patarimais kurie sako, kad reikia įsigyti oro drėkintuvą arba šildytuvą, nes pirmiausia reikia įsigyti ar pasiskolinti oro drėgmės matuoklį – analizatorių ir sužinoti kokia situacija Jūsų namuose, o jau tada galite ieškoti sprendimo būdų ir priemonių, kurios ne kenks, o tikrai padės.

Šios žinios ir priemonės padės Jums išsitirti ir palaikyti reikiamą oro drėgmę namuose. Primename, kad temperatūra šaltuoju metų sezonu turėtų laikytis 18-22 laipsnių diapazone. Optimalių sąlygų palaikymas namuose, neleis vystytis mikroorganizmams kurie gali pakenkti Jūsų sveikatai.

Nepamirškite, kad tinkamas drėgmės lygis namuose padės išlikti sveikiems. Namų drėgmės lygiu ypač svarbu rūpintis tiems žmonėms, kurių imunitetas yra silpnas, nes tiek esant per sausam, tiek esant per drėgnam orui kyla pavojus susirgti virusinėmis ir kitomis ligomis. Drėgmėje yra puiki terpė daugintis bakterijoms, na, o sausas oras kenkia kvėpavimo takams išdžiovindamas gleivines ir taip sudarydamas  virusams ir bakterijoms lengvas sąlygas patekti į kvėpavimo takus.

Scroll to Top