Atsargiai, odos vėžys!

Odos piktybiniai navikai, kitaip vadinami odos vėžiu. Tai yra piktybinis susirgimas, kuris gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, tačiau dažniausiai pasirodo ant kaklo arba veido, kadangi šios vietos yra atviriausios ir labiausiai prieinamos ultravioletiniams saulės spinduliams.
Specialistai išskiria dvi odos vėžio formas. Pirmoji – bazalioma, o antroji – plokščialąstelinis odos vėžys. Bazalioma palyginus su plokščialąsteliniu odos vėžiu auga lėčiau, taip pat yra lengviau išgydoma. Plokščialąstelinis odos vėžys – agresyvus, gali išplisti į kitus vidaus organus ir pasikartoti toje pačioje vietoje. Tiek bazalioma, tiek ir plokščialąstelinis odos vėžys yra įvairių formų. Jie gali būti kieti, rausvi, taip pat nedidelis paraudęs odos lopinėlis, kurio paviršius šiek tiek pleiskanoja. Taip pat dar yra melanocitinės kilmės piktybiniai odos navikai, tai – melanoma. Melanoma – navikas, kuris išsivystęs iš ląstelių, esančių epidermyje. Šie navikai auga itin greitai ir jais dažniau suserga moterys, negu vyrai, maždaug 40 – 60 metų. Tačiau dabar pastebima tendencija, kad serga ir jauni žmonės.
Didžiausia tikimybė susirgti odos vėžiu yra tiems žmonėms, kurie turi šviesią odą, taip pat tiems, kurie daug dirba lauke, nes jų odoje yra mažiau melanino, o dėl šio mažo kiekio pigmento, kuris apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių ir išsivysto odos vėžys.
Pastebėjus pakitusią odą, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir nemanyti, kad savaime atsivėrusios žaizdelės greitu metu praeis. Tačiau specialistai teigia, kad bet koks odos pakitimas, kuris išlieka mėnesį ir ilgiau turi būti ištirtas dermatologo. Odos vėžys ilgą laiką nėra skausmingas, taip pat auga palaipsniui ir negydomas gali sunaikinti audinius.
Odos vėžys – pavojinga gyvybei ir labai nemaloni liga. Todėl ją būtina skubiai ir greitai naikinti. Tam yra atitinkami kremai, naikinantys vėžio ląsteles, taip pat jeigu liga pažengusi – naikinama lazeriu, pašalinama chirurginiu būdu, daug rečiau – radioterapijos metu.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top