Galvos skausmo priežastys

Galvos skausmo priežastys

Galvos skausmo priežastysGalvos ir nugaros skausmai yra dažniausios sveikatos problemos – 93 proc. vyrų ir 99 proc. moterų bent kartą gyvenime skundžiasi galvos skausmu .Priežastys kreiptis į gydytoją. Kasdieniniais galvos skausmais skundžiasi apie 4-5 proc., pasikartojančiais (lėtiniais) skausmais – apie 70 proc. žmonių. Kas keturi žmonės geria skausmą malšinančius vaistus bent kartą per dvi savaites. Skausmas – normali mūsų organizmo biologinė reakcija, apsauganti organizmą nuo aplinkos veiksnių ir informuojanti apie kilusias sveikatos problemas. Kai skausmas nepraeina, jis pradeda daryti neigiamą poveikį organizmui ir tampa skausmu pacientui. Jei įmanoma, reikia įvertinti skausmą ir nustatyti jo priežastį, o svarbiausia – skirti tinkamą gydymą. Ūmus galvos skausmas – apie žalingą poveikį neseniai pažeistuose audiniuose pranešantis signalas, kurį lydi periferinės ir centrinės nervų sistemos sujaudinimas. Šio signalo intensyvumas keičiasi, priklausomai nuo uždegiminio proceso, audinių gijimo procesų, judesių nervų sistemos.

Kada turėtumėte sunerimti ir prašyti išsamesnio įvertinimo bei tolesnio tyrimo?

  • Vyresnio amžiaus žmonės (vyresni nei 50 metų) staiga pajunta skausmą ir naujus galvos skausmus.Progresuojantis skausmas (suintensyvėja kosint, veržiantis ir čiaudint; pasikeičia ankstesnių galvos skausmų pobūdis; ankstesnis galvos skausmo gydymas didelės įtakos neturi).
  • Kiti rizikos veiksniai ligos istorijoje (trauma, naviko istorija, nėštumas, hormoninė kontracepcija ir kt.). Grėsmingi kiti simptomai (karščiavimas, infekcijos židiniai, pykinimas, sąmonės netekimas, traukuliai, kaklo sustingimas, bėrimas ir kt.).
  • Jei tai įvyksta iš karto po miego arba atsibundate iš miego. Tokiu atveju pacientą visada reikia skubiai nukreipti pas specialistą, nes daugelis šių skausmingų būklių gali būti pavojingos gyvybei.

Pagal Tarptautinės galvos skausmo asociacijos pateiktus standartus (2013 m.) galvos skausmai skirstomi į 3 grupes: pirminiai, antriniai galvos skausmai ir neuralgija, veido skausmai ir kiti centrinio galvos skausmo sindromai

  • Galvos skausmai yra neišvengtini daugeliu atvejų, dėl to juos reikia atpažinti. Pirminių galvos skausmų priežastis dažniausiai yra nediagnozuotas įtampos tipo, migreninis, klasterinis, lėtinis, hormoninis galvos skausmas. Pirminio galvos skausmo klasifikacija neturi aiškios struktūrinės patologijos ar priežasties, tai yra, jis diagnozuojamas atmetus galimas antrinio galvos skausmo priežastis. Įtampa – labiausiai paplitusi galvos skausmo priežastis. Įtampos sukeltam galvos skausmui būdingi įvairūs simptomai, pavyzdžiui: galvos, kaklo, pečių raumenų įtampa; nuolatinis, nepulsuojantis, nuo lengvo iki vidutinio stiprumo skausmas abiejose galvos pusėse.
  • Antriniai galvos skausmai yra dažniausi ir kamuoja daugelį žmonių, tai yra skausminga ir reikia gydyt, įskaitant galvos ar kaklo traumą, galvos ir kaklo kraujagyslių patologiją, nekraujagyslinės kilmės intrakranijinę patologiją arba kažką, kas susiję su infekcijomis, susijusiomis su homeostazės pokyčiais. Medžiagų deaktyvavimas. Antriniams galvos skausmams priskiriamas vaistų sukeltas galvos skausmas, kuris dažniausiai pasireiškia 30–40 m. amžiaus žmonėms, dažniau moterims nei vyrams. Žmonės dabar vartoja labai daug ir įvairių vaistų, o vėliau nuo jų suserga. Jie mano, kad visas problemas galima išspręsti prarijus tabletę. Jie geria vaistus, maisto papildus, tačiau ne visi žino, kad net vaistiniai preparatai nuo galvos skausmo gali sukelti galvos skausmus. Tai vadinama paradoksalia organizmo reakcija. Taip pat vaistai nuo opaligės, kraujospūdžio, psichotropiniai vaistai, antidepresantai, antibiotikai dažnai sukelia galvos skausmus. Todėl vaistus reikėtų vartoti tik skyrus gydytojui ir griežtai laikantis nurodytos dozės.
  • Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.Galvos nervų neuralgijos ir kiti centrinės nervų kilmės galvos skausmo sindromai – trišakio nervo neuralgija, okcipitalinė (pakaušinio nervo) neuralgija, liežuvinio ryklės ir viršutinio gerklų nervo neuralgija, optinis (regos nervo) neuritas ir kt.
manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top