toliaregystė

Viskas apie toliaregystę

Toliaregystė kas tai?

Tai akių refrakcijos patologija. Paprasčiau kalbant tai sutrikimas: akis įprastai laužia šviesos spindulius, o toliaregių akys nebegeba laužti šviesos spindulių.

Toliaregis kas tai?

Tai žmogus, kuris toli esančius objektus mato kur kas geriau nei arti esančius daiktus. Taip nutinka todėl, kad daiktų vaizdai toliaregių regoje susidaro už tinklainės.

Simptomai pasireiškiantys esant toliaregystei

Visų pirma akivaizdus simptomas yra suprastėjęs regėjimas žiūrint į arti esančius daiktus ir tuo pat metu gan geras regėjimas į tolį. Jei jau pagavote save, kad parduotuvėje etiketes skaitote prisikišę prie pat akių — tai dar vienas simptomas. Kiti toliaregystę lygintis simptomai: paraudę akys, trūkčiojantys akių vokai, išsiliejęs vaizdas, skausmas judinant akių obuolius, vokų trukčiojimas bei galvos skausmai. Kiti simptomai, kuriuos gali pastebėti akių gydytojai – oftalmologai: akies dugno pakitimai.

Kas gali tapti toliaregiu?

Paprastai visi naujagimiai būna toliaregiai, augant vaikui auga ir akys — ilgėja akies ašis — ir taip dažniausiai toliaregystė išnyksta. Matoma tendencija, kad toliaregių gimdytojų atžalos paprastai yra linkusios irgi į toliaregystę. Taigi, toliaregystė gali būti ir paveldima. Senstant dėl sumažėjusio akies lęšiuko elastingumo taip pat vystosi senatvinė toliaregystė. Nėščiosios taip pat gali trumpam tapti toliaregėms, nes nėštumo metu taip pat sumažėja akies lęšiuko elastingumas, o kartu ir laužiamoji galia, kurios dėka matome daiktus iš arti. Tačiau po gimdymo susinormalizavus hormonams regėjimas vėl atsistato.

Toliaregystės gydymas

Kiekvienas toliaregystės atvejis yra unikalus ir dėl gydymo būtina kreiptis į specialistus. Esant nedidelei toliaregystei be komplikacijų — akiniai gali būti ir neskiriami, nes pati akis dar geba akomoduoti. Esant tokioms komplikacijoms kaip žvairumas — akiniai skiriami. Jei turite vidutinio stiprumo toliaregystę, tuomet paprastai daktaras skiria išgaubto stiklo akinius. Beje, toliaregiams kartais tenka turėti ir dvejus akinius: vienus stipresnius — žiūrėti iš arti ir dar vienus silpnesnius — žiūrėti į tolį.

Scroll to Top