poilsis tenerifeje

Kaip apsaugoti kūną nuo ultravioletinių spindulių?

Vasara puikus metas atostogauti. Šiltuoju laiku daugelis keliauja prie jūrų, ežerų, vyksta į egzotinius tolimus kurortus. Vienas iš pagrindinių tokių išvykų tikslų – pasideginti. Tačiau saulės vonios kartais gali būti pavojingos sveikatai. Jeigu nenaudojamos specialios apsaugos priemonės, rizikuojama rimtai pažeisti odą ar paviršinius odos audinius. Apie tai labai dažnai nepagalvoja lietuviai šaltą rudenį ar žiemą išsiruošę atostogų į šiltuosius kraštus. Juk poilsis Tenerifėje ar kitoje šiltųjų kraštų pakrantėje reiškia, kad dažnai būsite ant tiesioginių saulės spindulių ir jums būtina kūno apsauga.
Pastaruoju metu nemaža dalis žmonių manė, kad „šokoladinis įdegis“ yra madingas ir iš karto asmeniui suteikia patrauklumo. Žinoma, egzotiškos išvaizdos švelniai parudavusi oda tikrai gali suteikti, tačiau kiekvieną kartą atsigulus po saule, reikėtų nepamiršti gydytojų patarimų.
Sveikatos priežiūros specialistai perspėja, kad poilsis Tenerifėje, Turkijoje, Batijos pajūryje ar prie lietuviškųjų ežerų gali būti tiek pat pavojingas. Intensyvus deginimasis kaitinant karštai saulei, o tiksliau jos ultravioletiniams spinduliams, gali sukelti melanomą.
Sukrečianti yra ir tautiečių statistika: daugiau nei 200 melanoma susirgusių moterų bei vyrų kiekvienais metais. Ši liga pavojinga tuo, kad iš jos išsivysto piktybiniai odos navikai. Kai žmogus nejaučia saiko ir per dažnai būna ant UV spindulių, jo oda ima plonėti, stipriai išsausėja. Įvairiose kūno vietose dėl tokių pokyčių pradeda formuotis raukšlės, šlakai, atsiranda pigmentinės dėmės. Ypač sunkiais atvejais ultravioletiniai spinduliai sukelia kataraktą.
Apsisaugoti nuo pavojingų spindulių vasaros metu reikėtų vengiant saulės apie vidurdienį iki pat trečios valandos dienos. Šiuo metu saulė būna kaitriausia. Be to, žinoma, negalima pamiršti kepurės nuo saulės, orui pralaidžių audinių bei specialių kosmetinių priemonių, pavyzdžiui, kremų ar purškiamų preparatų.

Scroll to Top