slapimo nelaikymas

Šlapimo nelaikymas — nemaloni ir gėdinga liga

Šlapimo nelaikymas arba inkontinencija yra nevalingas šlapimo ištekėjimas, sukeliantis nemalonius pojūčius ir diskomfortą. Tai viena aktualiausių šių dienų problemų, pasitaikančių tiek moterims, tiek ir vyrams. Remiantis statistikos duomenimis, šlapimo nelaiko 10-30 proc. moterų ir 1,5-5 proc. vyrų virš 65 metų. Šlapimo nelaikymas itin nemaloni liga, kuri neigiamai paveikia žmonių psichologinį ir socialinį gyvenimą: sergantysis vengia lytinių santykių, kelionių, fizinio aktyvumo, bendravimo su žmonėmis.

Šlapimo nelaikymas gali atsirasti dėl keleto priežasčių. Kiekvieno sergančiojo atvejis yra unikalus, tačiau, dažniausiai pasitaikančios priežastys yra:

  • Šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu. Daugeliui vyresnio amžiaus moterų susilpnėja dubens dugno raumenys, sutrinka uždaromojo šlaplės aparato funkcija, padidėja spaudimas šlapimo pūslėje. Dėl to kažką keliant, čiaudint, kosint, bėgant, lipant laiptais nepavyksta sulaikyti šlapimo.
  • Skubus šlapimo nelaikymas. Šlapimo nelaikymui būdinga tai, kad sunku kontroliuoti šlapimo pūslės funkcijas atsiradus staigiam norui šlapintis. Sergantysis negali suvaldyti šlapimo pūslės susitraukinėjimo, dėl to šlapimas nuolat prateka.
  • Neurogeninis šlapimo nelaikymas. Šlapimo nelaikymą lemia nervinės reguliacijos sutrikimai, kurie gali atsirasti po nugaros smegenų traumų, esant periferinės ir centrinės nervų sistemos ligoms.
  • Pooperacinis šlapimo nelaikymas. Šis simptomas atsiranda po prostatos pašalinimo operacijos.

Šlapimo nelaikymas dažnai yra kitos ligos simptomas, todėl tik pajutus nemalonius šios ligos požymius būtina kreiptis į gydytoją. Atlikus reikiamus tyrimus ir suradus ligos priežastis pritaikomas gydymas. Šlapimo nelaikymas gali būti gydomas bendrosiomis priemonėmis, medikamentais ar lazeriu. Pasitaiko atvejų, kai prireikia ir chirurginių operacijų. Šlapimo nelaikymo profilaktikai patartina vengti vidurių užkietėjimo ir šlapimo pūslės tonuso padidėjimo, kurį sukelia kava, arbata, energiniai gėrimai, šokoladas. Taip pat rekomenduojama vartoti mažiau gazuotų gėrimų: limonado, giros, mineralinio vandens ir aštraus maisto.

Scroll to Top