ranku prakaitavimo gydymas

Rankų prakaitavimo gydymas

Rankų prakaitavimas neretai yra laikomas psichologine problema – prakaituojantys delnai parodo susijaudinimą, nerimą, baimę. Tikriausiai visi yra susidūrę su „šlapiu“ rankos paspaudimu, kuris nėra malonus nei prakaituojančiajam, nei jo kolegai. Gera žinia, jog dažniausiai galima pasinaudoti efektyviais rankų prakaitavimo gydymo metodais ir stipriai sumažinti tokių nepatogių situacijų dažnį.

Įdomu, jog prakaitavimo esmė yra kūno prisitaikymas prie situacijos – tai yra visiškai normalus fiziologinis adaptacijos procesas. Kad ir koks psichologiškai gėdingas atrodo delnų prakaitavimas, tokiu būdu organizmas padidina išgyvenimo tikimybę. Evoliuciškai rankų prakaitavimas – tai dar vienas būdas užtikrinti savo genų perdavimą tolesnėms kartoms – suprakaitavę rankos nurodo jaunystę (gausiausiai prakaituojama jaunesniame amžiuje), lytinį pajėgumą.

Žinoma, pagausėjęs prakaitavimas (kitaip žinomas kaip hiperhidrozė), kaip ir bet kokie kiti fiziologinių procesų nuokrypiai, puikios sveikatos nenurodo. Pagausėjusio rankų prakaitavimo priežastys gali būti įvairios:

  • paveldimumas
  • padidėjęs simpatinių nervų aktyvumas
  • antrinė hiperhidrozė (pagausėjęs viso kūno prakaitavimas)

Labiausiai susirūpinti reikėtų pastebėjus, jog rankų prakaitavimas yra tik dalis pagausėjusio viso kūno prakaitavimo – tai gali būti vienas iš rimtos ligos simptomų. Intervencinis rankų prakaitavimo gydymas yra skiriamas retai, dažniausiai naudojami antiperspirantai, talkas, streso valdymo užsiėmimai, anticholinerginiai preparatai (slopinantys simpatinę nervų sistemą). Sunkesni pacientai gali būti gydomi jontoforezės būdu (silpna elektros srove), botokso injekcijomis ar net operacija, kurios metu yra pašalinamos prakaito liaukos ar jas inervuojantys nervai.

Džiugu, jog rankų prakaitavimo gydymas šiuo metu yra stipriai pažengęs į priekį – atsirado daug naujų, efektyvių ir nekenksmingų gydymo būdų, kurie, tikėtina, stipriai padidins gausiai prakaituojančių asmenų pasitikėjimą savimi ir greitai leis visiems laikams pamiršti „drėgno rankos paspaudimo“ jausmą.

Scroll to Top