ciurnos skausmas

Prarasta judėjimo laisvė: čiurna ir su ja susiję skausmai

Turbūt ne vienam teko televizoriaus ekranuose ar realybėje matyti žmogų, sustingusį iš skausmo pėdos srityje. Nors visuomenėje manoma, jog tokiomis bėdomis gali skųstis tik vyresnio amžiaus asmenys, tačiau šiandien į profesionalius gydytojus kreipiasi vis daugiau jaunuolių, kuriems įkyrus čiurnos skausmas neleidžia ramiai gyventi.

 

Čiurna — viena svarbiausių ir tvirčiausių žmogaus kūno dalių

 

Čiurna yra lanksčioji žmogaus kūno dalis, kuri įeina ir sudaro didžiąją pėdos griaučių dalį. Ji sudaryta net iš 7 kaulų: šonikaulio, kulnakaulio, laivakaulio, vidinio pleištuko, šoninio pleištuko ir kubakaulio. Kartu su kitais pėdos srityje esančiais kaulais čiurna tampa žmogaus kūno svorio atrama, vien dėl šios priežasties ši kūno dalis pasižymi ypatingu tvirtumu.

 

Kodėl atsiranda čiurnos skausmas ir kokios to priežastys?

 

Čiurnos skausmo priežasčių — ne viena. Vien pažeidus vieną iš septynių čiurnos kaulų, galimos įvairios problemos, o ką jau kalbėti apie likusius kitus šešis kaulelius ir su jais susijusias traumas. Tačiau vieni dažniausių čiurnos skausmų yra susiję su čiurnos raiščių trūkimu, Achilo sausgyslės patempimu bei osteoartroze. Itin nemalonus čiurnos skausmas yra pajaučiamas nikstelėjus koją. Su tuo labai dažnai susiduria sportininkai, ypač bėgikai, kuriems neteisingai pastačius koją ant nelygaus paviršiaus gali pasijausti staigus skausmas pėdos srityje. Žinoma, net ir nebūnant sportininku, o kartais ir tiesiog paprastai lipant laiptais, yra galimybė ne juokais pažeisti šią apatinę kojos dalį. Rimtesnė, judėjimą kaip mat apribojanti čiurnos trauma yra Achilo sausgyslės trūkis. Achilo sausgyslė — tvirčiausia žmogaus sausgyslė, dėl kurios žmogus geba atsistoti, pašokti, bėgioti. Ją pažeidus, pacientas gali pajusti išties nemalonų skausmą. Čiurnos osteoartrozė — liga, kuri nors ir nepasireiškia labai netikėtai, tačiau gali sukelti nemalonų, periodiškai pasikartojantį pėdos skausmą. Šio negalavimo metu dažniausiai žmogus jaučia čiurnos sustingimą, pėdos patinimą, kartais gali net šlubuoti.

 

Kaip apsisaugoti nuo čiurnos pažeidimų?

 

Ypač aktyviai gyvenantys bei sportuojantys asmenys žino, kad prieš kiekvieną didesnį pratimą ar greitesnę darbo dieną patartina minimaliai pramankštinti savo kojas, kitaip tariant, pripratinti savo pėdas prie tam tikro krūvio. Lėtesnio gyvenimo būdo šalininkams rekomenduojama nors ir pati minimaliausia mankšta kasdien. Atsakingas požiūris į savo sveikatą ir tinkamos čiurnų būklės palaikymą gali garantuoti lengvą ir skausmo nevaržomą judėjimą.

Scroll to Top