Darbo stalas – ar įmanoma išlikti sveikiems dirbant sėdimą darbą?

Kompiuteris didžiajai daliai žmonių tapo ne tik pagrindine darbo priemone, bet ir laisvalaikio leidimo objektu. Tai – puikus išradimas, tačiau prie fizinio krūvio pripratęs organizmas sunkiai arba, kitais žodžiais tariant, nenoriai adaptuojasi prie 8 ir daugiau valandų sėdėjimo vienoje vietoje. Ši „adaptacija“ pasireiškia įvairiais trumpalaikiais ir ilgalaikiais diegliais, ryškėja augančio viršsvorio problema.

Po dienos, praleistos įsitempus prie darbo stalo, neretai ir patiriant stresą, jaučiamasi išsekus tiek emociškai, tiek fiziškai, nors, galima sakyti, beveik nebuvo judama. Tuomet norisi tik susirangyti ant sofos prieš televizorių ar kompiuterį. Tačiau toks tingumas ir fizinis nuovargis yra apgaulingi – gyvenant tokia itin sėslia rutina žmogus jaučia nuolatinį jėgų stygių, dėl to prastai jaučiasi ir yra blogos nuotaikos. Taigi, kaip nugalėti tingumą ir sėdėjimą prie darbo stalo paversti ne tokiu žalingu sveikatai?

Visų pirma, medikai rekomenduoja nepamiršti jau pagarsėjusios 90 laipsnių kampo taisyklės. Sėdint prie darbo stalo itin svarbi pozicija – reikia stengtis sėdėti kuo arčiau stalo, žąstikaulius priglaudus prie šonų lygiagrečiai stuburui. Rankos per alkūnes turi būti sulenktos 90 laipsnių kampu ir būti padėtos ant stalo paviršiaus. Tokiu pačiu kampu per kelius turi būti sulenktos ir kojos bei padėtos tvirtai ant žemės. Jei tokia sėdėjimo poza nepasiekiama, reikia sureguliuoti kėdę ir, geriausiu atveju, paaukštinti ar pažeminti darbo stalą. Tokia pozicija turėtų būti išlaikoma kuo įmanoma ilgiau.

Na ir žinoma, svarbiausia taisyklė – kuo daugiau judėti. Nors ir dažnai „tingisi“, būtina nugalėti šį jausmą ir išsijudinti, nes kitu atveju sveikatos problemos tik dar labiau įsigalės. Juk ne visuomet fizinis aktyvumas turi būti nemalonus – kiekvienas gali atrasti patinkančią veiklą, kaip, pvz., šokius, ilgesnį pasivaikščiojimą su augintiniu, stalo tenisą ar futbolą. Tokie laisvalaikio praleidimo būdai tuo pačiu yra ir galimybė suvienyti hobį ir aktyvesnį gyvenimą.

Kalbant apie gerą savijautą dienas leidžiant prie darbo stalo, taip pat rekomenduojama išnaudoti visas menkiausias progas „išjudinti“ raumenis. Vienas iš variantų yra pamiršti apie liftą ir visuomet lipti laiptais taip išjudinant kraujo apykaitą, leidžiant raumenims prasimankštinti ir netgi gerinant širdies veiklą. Taigi patarimai sėdintiems prie darbo stalo: reikia atkreipti dėmesį į savo padėtį, visuomet išlaikyti tiesią nugarą, pavargus daryti pertraukėles ir kuo daugiau judėti.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top