Kavos nauda sveikatai: ar suderinama su sveika gyvensena?

Nepaisant to, kad kava – itin mėgiamas ir populiarus gėrimas bemaž visame pasaulyje, dažnai yra apibūdinama kaip kenksmingas įprotis. Tačiau daugelis žmonių visgi neįsivaizduoja savo ryto be puodelio šio gėrimo. Žinoma, visų žalingų įpročių sunku atsisakyti, nes jie teikia malonumą, tačiau, ar tikrai kava yra tokia nenaudinga sveikatai, ypač kai daugelis jaučiasi žymiai žvalesni ir gyvybingesni po šio gėrimo. Tad, kokie kavos privalumai sveikatai ir ar patariama ja mėgautis kasdien?

Nors ir gali pasirodyti keista ir priešinga tradiciniam visuomenės požiūriui, kava yra naudingas sveikatai, užtikrinantis puikią savijautą gėrimas. Visų pirma, itin vertinamas daugumai žinomas aktyvinantis ir stimuliuojantis kavos poveikis. Tinkamai nepailsėjus, ar tiesiog atsidūrus situacijoje, kai reikalingas išskirtis atidumas ir susikaupimas, kava gali tapti itin naudinga varomąja jėga. Išgėrus kavos, kofeinas veikia smegenis blokuodamas adenozino – slopinamosios medžiagos veikimą. Tai gerina smegenų funkcionavimą: aktyvina atmintį, budrumą, energijos lygius, spartina reakciją ir bendrąsias pažintines funkcijas.

Negana to, puodelis kavos gali būti puiki dietos plano dalis, mat, kofeinas yra bene kiekvienų reklamuojamų riebalus deginančių papildų komponentas. Kofeinas – viena iš itin retų medžiagų gamtoje, skatinanti riebalų nykimą, nes gali pagreitinti medžiagų apykaitą iki 10 proc. Riebalų nykimas sąlygojamas taip pat tiesiogiai ir gali siekti nuo 10 iki 30 proc., prikausomai kūno sudėjimas stambus ar lieknas. Gali kilti klausimas, kodėl visi kavos mėgėjai nėra liekni, tačiau pastebėta, kad ilgainiui reguliariai vartojant kavą šis efektas sumažėja.

Nors kava labiau asocijuojasi su jauno ar vidutinio amžiaus žmonėmis, kurie yra aktyviausi, tačiau šis gėrimas gali turėti teigiamos įtakos ir senyvame amžiuje. Teigiamos kavos savybės gali apsaugoti nuo alzheimerio ligos, kuri yra labiausiai paplitęs nervinis susirgimas sulaukus 65 metų, galintis sąlygoti silpnaprotystę, nuo kurio nėra vaistų. Žinoma, sveikatai įtakos turi tinkama mityba, aktyvus gyvenimo būdas, tačiau puiki papildoma priemonė gali būti ir kofeinas, kurio vartojimas sumažina tikimybe susirgti šia liga iki 65 proc. Taigi mėgavimasis kava dažnu atveju ne tik kad nekenkia, bet ir teigiamai veikia smegenų funkcionavimą, gali padėti atsikratyti svorio ar net kaip ligų prevencija.

Scroll to Top