Periodontologiniai susirgimai: ką apie tai reikia žinoti?

Apie dantų sveikatą galime kalbėti ypač daug. Vienas dalykų, kuriuos reikia aptarti, yra ir periodontologiniai susirgimai. Dėl kokių priežasčių jie kyla ir, kaip to išvengti?

Kodėl atsiranda periodontologiniai susirgimai?

Periodontiniai susirgimai yra burnos sveikatos sutrikimai, kurie veikia dantį supančius audinius, tokius kaip dantenų, raiščių ir kaulų. Šie susirgimai gali turėti įvairių priežasčių ir pasireikšti įvairiais simptomais. Aptarkime priežastis, sukeliančias periodontinius susirgimus:

  1. gingivitas: Tai dantenų uždegimas, kuris gali pasiekti kaulą ir peraugti į periodontitą. Gingivitas dažniausiai pasireiškia dantenų paburkimu, kraujavimu valant dantis ir nemaloniu burnos kvapu. Negydomas gingivitas gali tapti rimtesne liga.
  2. periodontitas: Tai dar rimtesnė liga, kurios metu susiformuoja didelės dantenų “kišenės”, kuriose tarp dantenų ir dantų kaupiasi bakterijos. Periodontito progresuojant, kaulas ir jungiamasis audinys, laikantis dantį, ima irti. Dantys gali klibėti ir galiausiai iškristi. Todėl svarbu nustatyti periodontitą ankstyvoje stadijoje.
  3. taip pat periodontinius susirgimus gali sukelti dantų akmenys, nepakankama burnos higiena, rūkymas, stresas, mitybos sutrikimai, paveldimumas ir hormoniniai organizmo pokyčiai (pvz., nėštumas ar menopauzė).

Pagrindiniai periodontinių ligų požymiai apima dantenų kraujavimą, paraudimą, pūliavimą, jautrumą ar skausmingumą, nemalonų burnos kvapą, besivystantį dantų paslankumą ar net iškritimą. Periodontinių ligų gydymas priklauso nuo pažeidimų lygio. Tai gali apimti profesionalią burnos higieną, akmenų ir apnašų nuvalymą, giluminį dantenų kišenių išvalymą, operacijas ir kitas procedūras. Svarbu kreiptis į specialistą, jei pastebite periodontinių ligų požymius, kad būtų galima laiku diagnozuoti ir gydyti šias problemas. Spauskite, jei reikalingas periodontologas vilniuje.

Kaip išvengti periodontologinių susirgimų?

Periodontologinių susirgimų prevencija yra labai svarbi, norint išlaikyti gerą burnos sveikatą. Štai keletas patarimų, kaip išvengti periodontologinių problemų:

  1. geros burnos higienos palaikymas: reguliariai valykite dantis bent du kartus per dieną naudodami tinkamą dantų šepetėlį ir dantų pastą. Taip pat naudokite siūlus arba tarpdantinį šepetėlį, kad pašalintumėte maisto likučius tarp dantų.
  2. dantų akmenų prevencija: Dantų akmenys skatina periodontitą ir gingivitą. Lankykitės pas dantų higienistą reguliariai, kad jisgalėtų nuvalyti dantų akmenis ir apnašas.
manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top