Kulno skausmas – ką derėtų žinoti

Kaip nemalonu tik ryte pabudus jausti kulno skausmą, sunkiai vaikščioti ar negalėti autis dailių batelių. Daugelis patiriančių kulnų skausmus kaltina susidariusias ataugas arba „pentinus“, todėl ieško vienintelės išeities – kaip greičiau nupjauti ar kitokiu būdu pašalinti skausmo sukėlėjus. Tačiau kai kuriais atvejais tai yra drastiškas ir ne visuomet būtinas sprendimas. Taigi, dėl kokių priežasčių skauda kulnus ir ką daryti, kad tokie pojūčiai kamuotų vis rečiau? Ar visuomet reikia operacijos, o galbūt su kulno skausmais galima kovoti kitaip?

kulno skausmas

Kulnas, tai pėdos kaulų sudarytas lankas, kuriuo mes remiamės į žemę, tą lanką „palaiko“ daug įvairių raiščių ir sausgyslių. Esant normalioms ir įprastoms sąlygoms kulno dažniausiai neskauda, tačiau padidinus apkrovas, pavyzdžiui, smarkiai padidėjus asmens svoriui, arba pakeitus darbą į tokį, kuriame reikia nuolatos stovėti, kulnas pradeda pavargti. Be to, kulno skausmų priežastis gali būti plokščiapėdystė, diabetas ir kitos priežastys, tad prieš darant kažkokius sprendimus, būtina pirmiausia apsilankyti pas specialistą, geriausia, pas ortopedą ir nustatyti, dėl kokių priežasčių skauda kulną.

kulno skausmai

Nes, jei kulno skausmai atsirado dėl išsivysčiusios plokščiapėdystės, tikėtina, kad Jums reikia tiesiog pakeisti avalynę ir skausmai, jei visiškai neišnyks, tai bent jau sumažės. Kai kuriais atvejais kulno skausmai, plintantys į blauzdas atsiranda dėl uždegimų, tad pirmiausia tokie susirgimai gydomi priešuždegiminiais vaistais. Ir vis tik, jei kulno skausmas atsirado dėl kaulinių išaugų, kitaip dar žinomų, kaip pentinai (skausmingi sustorėjimai ties Achilo sausgysle), dėl kurių liga progresuoja ir skausmai didėja, avalynei net nebeliečiant kojų, prireikia operacijos. Dažnai kaulinės išaugos susiformuoja sportininkams, kurie neretai renkasi per didelį fizinį krūvį. Ar kulno skausmai Jus kamuoja dėl kaulinių išaugų, parodys rentgenas, tad jaučiant nuolatinius kulnų skausmus, rekomenduojame nieko nelaukti, kreiptis į gydytoją ir spręsti problemą, kad vaikščiojimas Jums taptų ir vėl lengvas bei malonus.

Trumpai aptarėme keletą situacijų dėl, kurių ima skaudėti kulną. Net ir daktarui specialistui nėra taip lengva diagnozuoti negalavimą, nes kulno skausmo priežastys gali būti įvairios. Nors kelios pagrindinės, dažniausiai pasitaikančios ir galimai kulno skausmą sukeliančios priežastis jau aptartos, tačiau nebūtinai kažkuri iš priežasčių leis Jums iš kart suprasti kodėl skauda kulną. Dažnai vienos priežastys yra glaudžiais susiję su kitomis arba vienos priežastys veda į kitas priežastis ir tik tuomet jos virsta skausmu ir diagnoze. Kulno ataugos, plantarinis fascinas dar liaudyje vadinamas pentinais, plokščiapėdystė ir kitos kulno, pėdos skausmą sukeliančios patologijos gali būti arba paveldimos, kaip štai plokščiapėdystė, arba atsirandančios dėl tokių priežasčių kaip:

  • pėdų traumos,
  • prasta, nepatogi ar per ankšta avalynė, moterims pėdos ir kulno skausmo priežastimi gali tapti — aukštakulniai,
  • stovimas darbas,
  • antsvoris bei nejudrumas (staiga nustojus sportuoti ar ilgai dėl ligos pragulėjus lovoje), taip pat juos palydintys silpni raiščiai ir suprastėjęs raumenų tonusas,
  • po tam tikrų ligų, kaip antai dėl poliomielito ar rachito gali išsivystyti plokščiapėdystė, o štai ji jau sukelia pėdų skausmus ir t.t.

Jei skausmas tęsiasi ilgai, nesilpnėja ir nepraeina po kelių dienų — būtina pasirodyti gydytojui, kuris Jus apžiūrės, atliks reikiamus tyrimus, kurie leis diagnozuoti patologiją bei skirti tinkamą gydymą. Šioje svetainėje pateikiama bendrojo pobūdžio informacija ir patarimai. Ką daryti jei skauda pėdą, kulną profesionaliai gali nurodyti tik gydytojas. Na, o ką daryti jei pėdos ar kulno skausmas užklupo nejučia, pavyzdžiui tolimoje kelionėje, kur kreiptis į gydytoją Jums trukdo kalbos barjeras, ar gamtoje, kur negalite iš kart, nedelsiant kreiptis į gydytoją? Štai keli patarimai ką daryti tik pajutus kulno skausmą:

  • kol gydytojas nediagnozavo skausmo priežasties — laikykitės ramybės ir poilsio rėžimo, nedarykite judesių, kurie skausmą paaštrina ar pailgina;
  • jei skausmas einant yra stipresnis nei stovint ar tuo metu kai pėda ir kulnas nesiremia į žemę — vaikščiokite tik tiek kiek reikia, nesumanykite kęsdami skausmą išsiruošti į žygį pėsčiomis po kalnus ar pan.;
  • pamėginkite skaudamą vietą pašaldyti;
  • atsigulkite ir pailsinkite pėdą iškėlę ją aukščiau galvos, tam puikiai tinka viena didesnė pagalvė ar kelios mažos.

 Na, o kad Jūsų nekankintų pėdų ir kulno skausmas vaikštant per dieną, tik atsikėlus ryte ar vakare po ilgos darbo dienos ant kojų — imkitės prevencijos priemonių:

  • stiprinkite pėdų, o kartu ir blauzdų raumenis bei raiščius;
  • avėkite patogią, neaukštakulnę, tinkamo dydžio avalynę;
  • jei darbe visą dieną stovite ant kojų, esant progai prisėskite, ištieskite kojas, pasidėkite jas aukščiau, leiskite pailsėti pėdoms.

Scroll to Top