Kūno defektai: fizinis ir psichologinis diskomfortas

Kūno defektai fizinis ir psichologinis diskomfortasDaugelis skundžiasi savo išvaizda, tačiau nė vienas savo smegenimis” – tokią kritišką įžvalgą yra išreiškusi žydų kilmės rusų aktorė Faina Feldman. Tikriausiai nėra nė vieno žmogaus, kuris nebūtų pagalvojęs, kad norėtų kažką savyje pakeisti. Tuo tarpu kai vieni svajoja apie tobulą nosį, ausis ar figūrą – kiti jaučia fizinį ir psichologinį diskomfortą dėl kūno defektų po traumų. Kai kurie net yra diskriminuojami šiandieniniame „reprezentatyvios išvaizdos“ pasaulyje.

Kokios gi šio diskomforto priežastys? Tai potrauminiai, pooperaciniai, nudegimų bei spuogų randai, raukšlės ir strijos liekančios po gimdymo. Sakoma, jog vyrus randai puošia, tačiau tokių puošmenų dar nesiūlo jokie tatuiruočių salonai, matyt nėra paklausos (bent Lietuvoje). Nors pasaulyje yra žmonių, kurie randus laiko puošmena ant savo kūno (ypač Afrikos gentys).

 

Tačiau yra ir tokių, kurie savo kūną ar jo dalis apdraudžia nuo nelaimingų atsitikimų, tai ypač populiaru Amerikoje. Dainininkė ir aktorė Dolly Parton bei Madona yra apdraudusios savo krūtines, dainininkas, komediantas ir aktorius Jimmy Durante – savo solidžią nosį. Savo kojas yra apdraudę: Tina Turner, Rihanna, David Beckham, Cristiano Ronaldo ir Jamie Lee Curtis, matyti kai kuriems kūno dalių draudimas suteikia ne tik estetinį komfortą, bet ir saugumo jausmą karjeroje. O štai Julia Roberts yra apdraudusi savo šypseną. Dainininkai apdraudžia savo balsą, šokėjai – kojas, o kaskadininkai – visą kūną.

Taigi, vieni randais puošia savo kūną, kiti jį apdraudžia, o treti žmonės kenčia fizinį ir psichologinį diskomfortą dėl randų. Kūno defektai yra nepatrauklūs ir mažina pasitikėjimą savimi. Dažnai susidūrus su tokia problema reikalinga profesionali psichologo pagalba, o kartais vienintelis sprendimas – plastinė operacija. Net draudimo įmonės apie tai yra pagalvojusios ir siūlo atlyginti po traumų įgytų išorinių kūno defektų chirurginio šalinimo išlaidas.

Scroll to Top