Rooibos arba raudonosios arbatos poveikis sveikatai

Raudonoji arbata populiarėja kaip skanus ir sveikas gėrimas. Pietų Afrikoje šis gėrimas  vartojamas šimtmečius, tačiau dabar tapo mėgstamu gėrimu visame pasaulyje. Be to, medicinos atstovai giria rooibą už jos naudą sveikatai, teigdami, kad jos antioksidantai gali apsaugoti nuo vėžio, širdies ligų ir insulto. Šiame straipsnyje nagrinėjama rooibos arbatos nauda sveikatai.

Kas yra Rooibos arbata?

Rooibos arbata taip pat žinoma kaip raudonoji arbata arba raudonųjų krūmų arbata. Ji gaminamas naudojant krūmo, vadinamo Aspalathus linearis, dažniausiai auginamo vakarinėje Pietų Afrikos pakrantėje, lapus. Rooibos yra žolelių arbata ir nėra susijusi su žaliąja ar juodąja arbata. Tradicinė rooibos arbata sukuriama fermentuojant lapus, todėl šis gėrimas tampa raudonai rudos spalvos. Taip pat galima įsigyti žalios rooibos, kuri nėra fermentuota. Ji paprastai būna brangesnė ir žolingesnio skonio nei tradicinė arbatos versija, be to, joje yra daugiau antioksidantų. Rooibos arbata dažniausiai vartojama kaip juodoji arbata. Kai kurie žmonės prideda pieno ir cukraus. Šioje arbatoje gausu galingų antioksidantų, kurie gali būti naudingi sveikatai.

Mažai taninų ir neturi kofeino bei oksalo rūgšties

Kofeinas yra natūralus stimuliatorius, randamas tiek juodojoje, tiek žaliojoje arbatoje. Vartoti nedidelį kiekį kofeino paprastai yra saugu. Tai netgi gali turėti tam tikros naudos fizinių pratimų atlikimui, koncentracijai ir nuotaikai. Tačiau per didelis vartojimas siejamas su spartesniu širdies plakimu, padidėjusiu nerimu, miego sutrikimais ir galvos skausmais. Todėl kai kurie žmonės nusprendžia vengti arba apriboti kofeino vartojimą. Kadangi rooibos arbata natūraliai yra be kofeino, tai puiki alternatyva juodajai arba žaliajai arbatai. Rooibos arbatoje taip pat yra mažesnis taninų kiekis nei įprastoje juodojoje ar žaliojoje arbatoje. Taninai, natūralūs junginiai, esantys žaliojoje ir juodojoje arbatoje, trukdo pasisavinti tam tikras maistines medžiagas, pavyzdžiui, geležį. Galiausiai, skirtingai nuo juodosios arbatos ir žaliosios arbatos, kiek mažesniu mastu, raudonajame rooibose nėra oksalo rūgšties. Vartojant daug oksalo rūgšties, gali padidėti inkstų akmenų rizika, todėl rooibos yra geras pasirinkimas tiems, kurie turi inkstų problemų.

Gausu antioksidantų

Rooibos gėrimas yra susijęs su nauda sveikatai, nes jame yra daug sveikatą stiprinančių antioksidantų, įskaitant aspalatiną ir kvercetiną. Antioksidantai gali padėti apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Ilgainiui jų poveikis gali sumažinti ligų, tokių kaip širdies liga ir vėžys, riziką. Yra keletas įrodymų, kad rooibos arbata gali padidinti antioksidantų kiekį Jūsų organizme.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top