Amino rūgštys: kas tai ir kam jos naudingos?

Amino rūgštys, dažnai vadinamos baltymų statybiniais blokais, yra junginiai, kurie atlieka daug svarbių vaidmenų jūsų organizme. Jums jų reikia gyvybiniams procesams, tokiems kaip baltymų, hormonų ir neuromediatorių gamyba.

Amino rūgštys yra randamos baltymų turinčiuose maisto produktuose, tokiuose kaip mėsa, žuvis ir sojos pupelės.

Kai kurie žmonės taip pat vartoja tam tikras aminorūgštis, papildų pavidalu, nes tai yra natūralus būdas pagerinti sportinius rezultatus arba nuotaiką.

Šiame straipsnyje rasite keletą esminių dalykų apie nepakeičiamas amino rūgštis, įskaitant jų veikimą, maisto šaltinius, kuriuose gausu nepakeičiamų aminorūgščių, ir galimą maisto papildo vartojimo naudą.

Kas yra nepakeičiamos amino rūgštys?

Amino rūgštys yra organiniai junginiai, daugiausia sudaryti iš azoto, anglies, vandenilio ir deguonies.

Jūsų organizmui reikia apie 20 skirtingų amino rūgščių, kad tinkamai funkcionuotų. Nors visos 20 iš jų yra svarbios jūsų organizmui, tik 9 yra laikomos būtinomis. Tai histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, fenilalaninas, treoninas, triptofanas ir valinas.

Geriausi nepakeičiamų amino rūgščių šaltiniai yra gyvuliniai baltymai, tokie kaip mėsa, kiaušiniai ir paukštiena. Tačiau kai kuriuose augaliniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, sojos produktuose, edamame ir tofu, yra visos devynios nepakeičiamos amino rūgštys. Tai reiškia, kad šie maisto produktai yra naudingi baltymų šaltiniai.

Suvalgius baltymų, jūsų kūnas suskaido juos į amino rūgštis ir panaudoja jas įvairiems procesams, pavyzdžiui, raumenų auginimui ir imuninės funkcijos reguliavimui.

Kai kurios amino rūgštys yra būtinos tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, ligos, nėštumo, kūdikystės ar traumos atveju.

Pavyzdžiui, argininas laikomas nereikšmingu, tačiau jūsų kūnas negali pasigaminti jo tiek, kiek jums reikia, kai, pavyzdžiui, gydotės po sunkios traumos arba kovojate su tam tikromis ligomis, tokiomis kaip vėžys.

Štai kodėl tam tikrose situacijose žmonės gali vartoti arginino papildus, kad patenkintų savo kūno poreikius.

Be to, tam tikros amino rūgštys, įskaitant gliciną ir argininą, laikomos sąlyginai būtinomis nėštumo metu, nes nėščiajai reikia daugiau šių aminorūgščių, kad palaikytų savo ir vaisiaus sveikatą.

Scroll to Top