Kiek miego reikia žmogui?

mpho-mojapelo-I84vGUYGUtQ-unsplashMiegas yra vienas iš pasaulio malonumų, kurio metu atsipalaiduojame ir galime pamiršti sunkumus. Netinkami ir nesubalansuoti įpročiai yra didelė problema, su kuria susiduria mūsų visuomenė. Miegas yra vienas svarbiausių fizinės sveikatos komponentų, o pagrindinė jo funkcija – atkurti organizmo jėgas. Todėl miegas yra būtinas norint išlaikyti kiekvieno fizinę, psichinę ir emocinę sveikatą. Esminis miego bruožas yra miego kokybė. Tik pakankamas ir kokybiškas miegas gali turėti neabejotiną naudą žmonių sveikatai. Kėlimasis ir ėjimas miegoti tuo pačiu metu, nevalgymas iki miego bent 2–3 val., o ypač riebaus ir sunkiai virškinamo maisto, kad nebūtų apkrauta virškinimo sistema, taip pat tonizuojančių bei alkoholinių gėrimų, veiksmo filmų ar įtempto turinio laidų, aktyvios veiklos vengimas, kompiuterio ir telefono atsisakymas miegamajame, nes išmaniųjų įrenginių skleidžiama mėlyna šviesa prailgina užmigimo laikotarpį – bene svarbiausi būdai, padedantys gerai ir kokybiškai išsimiegoti. Viskas atsiremia į mūsų įpročių ugdymą.

Greitėjant gyvenimo tempui visada skubame, todėl miego sąskaita sutaupytas laikas tapo įprastu veiksniu

Mes linkę daugiau miegoti po pietų ar savaitgaliais, kad kompensuotume prarastą miego laiką. Tačiau nors ši kompensacija padeda atkurti fizines jėgas, ji nėra sveika organizmui. Miego higienos rekomendacijose nurodoma, kad geriausias miegas yra reguliarus, vienodai miegant darbo dienomis ir savaitgaliais. Tik kai negalite laikytis įprasto miego grafiko, daugiau miegoti savaitgaliais yra vertingiau nei būti visiškai neramiam. Laikantis rekomenduojamo miego režimo, pietų miego poreikio suaugusiam žmogui neturėtų kilti, tačiau, jei naktį išmiegama nepakankamai valandų, šį miegą galima susigrąžinti arba kitą naktį, arba dieną, po pietų. Tam, kad jėgos sugrįžtų ir nustotų kankinti mieguistumas, žmogui pietų miego pakanka 15 minučių. Bet jei naktį miegas truko vos 2–3 valandas, šių 15 minučių tikrai nepakaks. Paprastai mieguistumas žmogų apima apie 15–16 valandą. Tokiu metu natūraliai pavargstame ir jaučiame miego poreikį. Kai kurie žmonės su šia būsena susiduria ypač dažnai. Būtent šiuo atveju rekomenduojama prigulti ir prisnūsti, bet ne ilgiau kaip 15 minučių. Mat kai miegama ilgiau, nugrimztama į gilesnį miegą. Taigi tikėtina, kad ilgiau pokaičio metu miegojęs žmogus atsibudęs jausis tik labiau apsunkęs. Taigi toks miegas praras prasmę ir nebus naudingas. Miego poreikis kinta. Kūdikiui gali reikėti kasdien išmiegoti iki 17 valandų, o vyresnio amžiaus žmogui pakanka tik 7 valandų. Tačiau amžiumi paremtos gairės tėra moksliniais tyrimais paremtas patarimas, kiek miego reikia norint užtikrinti optimalią sveikatą, kintant kūno poreikiams.

Įtempta diena veda į bemiegę naktį. Vaistininkų teigimu, dažniausia lėtinės nemigos priežastis – netinkamas grafikas

Pavyzdžiui, tokios komplikacijos kaip pamaininis darbas, sėdėjimas prie kompiuterio ar televizoriaus, nuolatinis stresas ir įtampa, depresija, neramių kojų sindromas ar skausmą sukeliančios ligos. Vaistininkai teigia, kad nemigą gali sukelti ir piktnaudžiavimas kofeinu bei alkoholiu. Šiuo metu miego sutrikimais dažniau skundžiamasi dėl greito gyvenimo tempo, didelio spaudimo, tam tikrų socialinių priežasčių. Ypač dažnai nusiskundžiama apie 40 metų. Vyresni nei 65 metų žmonės. Jei yra miego sutrikimų, vaistininkės teigimu, geriausia naudotis miego higiena. Miegas yra svarbus dėl daugybės priežasčių. Pakankamai miegant išskiriamas tinkamas apetitą, medžiagų apykaitą, augimą ir sveikimą kontroliuojančių hormonų kiekis, gerinama smegenų funkcija, koncentracija ir produktyvumas. Taip pat mažėja širdies ligų ir insulto rizika. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.

Scroll to Top