naudingi vitaminai

Bręstantis paauglių organizmas: kokių medžiagų jam reikia?

Turbūt galėtumėte pritarti, kad paauglių gyvenimo tarpsnis yra vienas sunkiausių etapų tiek emocine, tiek fizine prasme. Augantis, besikeičiantis organizmas reikalauja daugiau energijos, o norint, kad jaunuoliai gautų reikiamą kiekį vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtina pasirūpinti jų atsargomis. Vitaminai jaunuoliams – svarbus momentas darniam organizmo darbui palaikyti. Tad ko labiausiai reikia augant? 

Labai svarbu subalansuotas gyvenimo būdas

Be abejo, visiškai natūralu, kad vien papildai neišspręs augančio organizmo problemų. Šalia jų vartojimo būtina susirūpinti ir kitais aspektais viską tarpusavyje subalansuojant. Labiausiai paauglius, kaip ir kitus asmenis, veikia stresas, netinkami mitybos įpročiai, miego stoka, pernelyg mažas fizinis aktyvumas ir pan. Tad šioje vietoje svarbu formuoti paauglio įpročius ir įvertinti dienos rutiną, režimą. Akivaizdu, kad čia reikalinga ir suaugusiųjų pagalba. Nors paaugliai labiau mėgsta sprendimus priimti patys, nebūtinai jie būna teisingi. 

Mityba turėtų būti kuo įvairesnė

Kalbant apie vaikų, paauglių valgymo ypatumus, labai svarbią reikšmę atlieka tinkamas tėvų pavyzdys. Visgi vaikai, gyvendami kartu su tėvais, didžiąją dalį maisto raciono gauna namuose, tad čia svarbu visiems ugdyti subalansuotą mitybą. Natūralu, kad vaikų gyvenime nevalia propaguoti dietos, o kuo daugiau atsakingo dėmesio reikia skirti sveikai ir naudingai maisto lėkštei. Būtini dienos valgiai, pusryčiai, pietūs ir vakarienė, turėtų būti karšti ir subalansuoti patiekalai, užkandžiams vertėtų rinktis vaisius, daržoves, riešutus, pilnagrūdės duonos sumuštinius, jogurtą ir kt. Taip pat be išimties tiek vaikams, tiek suaugusiems, būtina išgerti užtektinai vandens. 

Kokie vitaminai reikalingi? 

Jeigu paauglys sveikai maitinasi ir palaiko sveiką gyvenimo būdą, tikėtina, kad turi sukaupęs nemažai vitaminų ir mineralinių medžiagų resursų. Visgi nevalia pamiršti, kad augantis organizmas šiuos resursus naudoja daug sparčiau. Labai svarbu, kad jaunuoliai tiek su maistu, tiek papildų pagalba gautų tokių vitaminų kaip A, D, C, E, B grupės vitaminų. Bręstančiam organizmui ne mažiau svarbūs ir kiti elementai: kalis, magnis, cinkas, geležis. Dėl reikiamų papildų vartojimo visuomet pravartu pasikonsultuoti su gydytojais. Rūpinkitės savo vaikais ir ugdykite įprotį patiems atsakingai žiūrėti į savo sveikatą ir gerą savijautą!

Scroll to Top