Patarimai tėveliams: kada leisti vaiką į darželį?

Tinkamo darželio atradimas tampa didžiuliu iššūkiu tėveliams, todėl jie jau nuo pat pirmųjų vaiko dienų pradeda ieškoti jam vietos. Deja, nutinka ir tokių atvejų, kai atėjus laikui leisti vaiką į darželį – vietos jame nėra, todėl tenka dar vienus metus su vaiku praleisti namuose. Na, o jeigu pavyko atrasti jūsų vaikui svajonių darželį, tuomet faktas, kad norima vaiką išleisti kuo geriau pasiruošusi į naują gyvenimo etapą. 

Ar jau laikas?

Labai svarbu vaiką išleisti į darželį tuomet, kai bus jaučiama bent minimali jo branda t.y., kad sugebėtų būti atskirtas nuo tėvų. Tam, kad šį faktą įsitikintumėte, pamėginkite kurį laiką vaiką palikti svečiuotis pas senelius ar artimus žmones bei stebėti, kaip vaikas reaguos: jeigu jis jausis gerai, nestresuos ir leis laiką įprastai, kaip namuose, tuomet jis yra pasiruošęs darželiui. Svarbu yra tai, kad vaiko nekamuotų išsiskyrimo nerimas, kuris vėliau gali pereiti į rimtas psichologines problemas. Taip pat, jeigu pastebėjote, jog vaikas pradėjo klausytis jūsų nurodytų taisyklių, geba žaisti savarankiškai, pradeda priprasti prie ritmo, tai yra ženklas, jog jis jau yra pasirengęs naujam gyvenimo etapui. Na, o  kokybiškos vaikų prekės suteiks ne tik fizinio, bet ir vidinio grožio jūsų mažajam. 

Žinoma, nepalikite visko ant paties vaiko pečių. Skatinkite jo savarankiškumą, nes tik lengvai mokantis adaptuotis vaikas, galės lengvai įsivažiuoti į sukurta darželio ritmą. Dar prieš darželį, mokykite vaiką savarankiškai valgyti, apsirengti, naudotis puoduku bei nusiplauti rankytes.

Širdžiai mielas darželis = laimingas vaikas

Rekomenduojama pirmą kartą apsilankyti išsirinktame darželyje be vaiko. Tokiu atveju galėsite pabendrauti su auklėtojomis, paklausyti jų požiūrio į auklėjimą bei vaikus, sužinoti darželio programą (ką jo metu bus išmokstama). Žinoma, pasidomėkite apie vaikų darželio atsiliepimus (juos galite rasti internete). Kai nuspręsite, kad jums darželis yra tinkamas, tuomet papasakokite savo vaikui, kad yra darželis, koks jo tikslas ir ką jis jame veiks. Prieš einant į darželį, vaiką supažindinkite su jo sistema: žaiskite vaidmenų žaidimus, skaitykite knygeles apie vaikų darželius ir pasakokite istorijas. 

Labai svarbu, kad vaikas gebėtų darželyje adaptuotis, todėl dažnai vaikui aprodykite jo būsimą darželį, įveskite į jo teritoriją, kad vaikas galėtų susipažinti su nauja aplinka. Taip pat supažindinkite su grupės auklėtoja ir pamėginkite trumpam palikti vaiką (auklėtoja praneš, kaip vaikas jautėsi būdamas be jūsų).

Kritinės situacijos – aptartos iš karto

Juk dažnai darželiuose atsitinka įvairių atvejų, kai vaikas nenori miegoti arba valgyti. Tokiu atveju savo vaiką supažindinkite su šiomis situacijomis dar einant prieš darželį. Tai gali parodyti žaidybinimo forma (juk bus smagiau tiek vaikui, tiek jums!).

  • Jeigu vaikas teigia, kad nori į tualetą, tuomet reikia žinoti, jog reikia pasakyti auklėtojai, o ji jau padės susitvarkyti.
  • Jeigu vaikas teigia, kad nenori miegoti, tuomet reikia žinoti, jog galima pasiimti meškiuką ir tyliai saugoti jo miegą.
  • Jeigu vaikas teigia, kad nenori valgyti, tuomet reikia žinoti, jog galima po truputį visko paragauti (gal kas patiks).
Scroll to Top