Virtuvės indų įtaka sveikatai: ką reikia žinoti?

Nieko nuostabaus, kad pastaruoju metu daug dėmesio skiriama sveikam gyvenimo būdui ir teisingiems mitybos principams. O kaip dažnai susimąstome apie virtuvėje esančius reikmenis, indus, įrankius, ir kokią įtaką vienos ar kitos medžiagos daro mūsų savijautai? 

Aliumininiai indai – ne kasdieniam naudojimui 

Indai iš aliuminio metalo yra populiarus pasirinkimas daugelio kasdienybėje dėl tokių savybių kaip lengvumas, ilgaamžiškumas, nedidelė kaina. Vis dėlto svarbu žinoti, kad pernelyg didelis aliuminio kiekis daro neigiamą poveikį sveikatai: gali paveikti centrinę nervų sistemą ir pakenkti kaulams. Daugiausiai aliuminis reaguoja su rūgštimi ir taip labai lengvai per maistą patenka į organizmą, todėl reikėtų vengti aliuminiuose gaminiuose gaminti ir laikyti rūgščias sriubas, marinatus, troškinius bei kitus rūgštumo turinčius produktus. Kitokį maistą tokiuose induose gaminti galima. Nieko baisaus, jei aliumininiai virtuvės reikmenys yra naudojami retkarčiais, tačiau kasdieninėje buityje naudinga juos pakeisti kitais pasirinkimais. Pavyzdžiui, su rūgščiais maisto produktais nereaguoja nerūdijančio plieno indai. 

Keramika: kokius indus pasirinkti?

Keramikiniai indai, t.y. pagaminti iš molio, yra gana sunkūs ir lengvai dūžtantys, todėl reikalauja atsakingo naudojimo. Visgi tai gera sveikų virtuvės reikmenų alternatyva, nes molis į aplinką neišskiria pavojingų medžiagų ir nekenkia sveikatai. Tiesa, svarbu, kad jie būtų natūralūs, be ryškių dekoracijos elementų. Puošybai naudojami dažai, suteikiantys indams išskirtinio grožio, paprastai turi kenksmingų elementų, todėl nėra saugūs maisto produktams laikyti. Žinoma, dekoruoti keramikos indai išties gražūs, tačiau tokius naudoti reikėtų saikingai.  

Vienkartiniai indai gali būti sveiki

Neretai kiekvieno žmogaus gyvenime tenka susidurti su vienkartiniais indais. Dažnu atveju tai yra labai patogus pasirinkimas, ypač tuomet, kai prasideda valgymo gamtoje sezonas ar reikia pavaišinti didelį būrį žmonių. Vienkartiniai indai ypač plačiai naudojami ir maisto išsinešimo srityje. Klaidinga manyti, kad tokie indai gaminami tik iš plastiko, kuris daro žalą ne tik sveikatai, bet ir gamtai. Puiki šiandieninė alternatyva yra ekologiški vienkartiniai indai iš saugių, aplinką tausojančių medžiagų. Tad visai nebūtina atsisakyti vienkartinių indų. Svarbiausia – atsakingai pasirinkti! 

Ekologiškas pasirinkimas – indai iš stiklo

Stiklinius indus galima laikyti išties naudingu pasirinkimu. Tokie indai nedaro neigiamos įtakos organizmui, jie patogūs naudoti ir nereikalauja ypatingų priežiūros sąlygų. Šiuo metu galima rasti smūgiams ir temperatūros pokyčiams atsparių indų iš grūdinto stiklo, todėl šiuolaikiniais stiklo gaminiais galima džiaugtis tikrai ilgai. 

Akivaizdu, kad prieš renkantis indus svarbu atsakingai įvertinti skirtingus sveikatai palankius variantus. Turimus indus reikia keisti, jeigu atsirado įbrėžimai, įskilimai, įtrūkimai, paviršiaus pokyčiai ar bet kokie kiti defektai. 

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top