Langų skystis: ar įmanoma juo apsinuodyti per neatsargumą?

Keičiantis sezonui, keičiasi augmenija, gyvūnija, taip pat ir žmonių gyvenimas. Šiltus rūbus keičia laisvesni ir vėsesni bei atvirkščiai. Tačiau svarbu nepamiršti ir savo automobilio, kuriam taip reikia padėti pasiruošti naujam sezonui bei oro pokyčiams. Paprastai naujo sezono pradžiai automobilistai atlieka kelis pagrindinius pakeitimus ir atnaujinimus: padangų, tepalų bei langų skysčio keitimas. Būtent pastarasis veiksmas kai kuriems gali būti itin pavojingas.

Statistiškai į metus užfiksuojami iki 3000 apsinuodijimų atvejų, tarp kurių būna ir apsinuodijimų automobiliniu langų skysčiumi. Dažniausiai pranešimai dėl tokio apsinuodijimo gaunami mažesniuose kaimeliuose, kur piktnaudžiaujama alkoholiu. Taip yra, dėl langų skystyje esančio etanolio, to paties etanolio, kuris randamas stipriuosiuose alkoholiniuose gėrimuose. Gamintojai ant pakuotės neslepia, kad sudėtyje yra alkoholio, tačiau ir priduria, kad skysčio vartojimas gali pasibaigti net mirtimi. Yra užfiksuoti net keli pranešimai, kada pasilinksminimų metu vienas ar net keli asmenys sugalvoja pamėginti „pagurkšnoti“ langų skysčio. Deja, visi šie pranešimai nesibaigė geruoju. Dažniausiai pasikartojantys požymiai – skrandžio ir kitų organų apsinuodijimas. Tačiau praktikoje atsispindi ir tokie parodymai, kada pavartojus tokios skysčio žmonės apako ar net mirė.

Užfiksuoti ir keli atvejai, kada vaikai vedami smalsumo pauostyti ar paragauti, atsigeria ir langų skysčio. Taip gali būti dėl to, kad langų skystis dažniausiai būna ryškio mėlynos, žalios ar rožinės spalvos, kas vaikui gali atrodyti būtinybė jį bent pauostyti ar net paragauti. Per metus apytiksliai užfiksuojami apie 1000 atvejų, kada dėl vaikų smalsumo bei tėvų neatidumo, vaikai stipriai apsinuodija vienais ar kitais skysčiais.

Būtent todėl gamintojai ant pakuotės pabrėžia, kad vieną ar kitą gaminį būtina saugoti nuo vaikų bei laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje. Tačiau, jei ir nutinka toks netyčinis atvejis svarbu nepamiršti kelių svarbių žingsnių, kurie gali išgelbėti sveikatą ar net gyvybę. Pirmiausia, pajutus bent lašelio skonį burnoje ar pastebėjus vaiką su rankose esančiu buteliu svarbu kaip mat išskalauti burną tekančiu vandeniu, o pajutus negalavimus ar pastebėjus pasikeitusią vaiko elgseną kreiptis į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą, kur bus suteikta visa reikalinga pagalba.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top