Kada pradėti pratinti savo vaiką prie sveikos mitybos?

Sveika ir subalansuota mityba nepakenkia nei vieno amžiaus grupės žmonėms, todėl verta susimastyti apie tai, kuomet vaikas dar yra mažas. Pripratinant savo vaiką prie sveiko gyvenimo būdo, galima iš anksto būti ramiems dėl tolimesnių vaiko mitybos pasirinkimo, geros sveikatos. Kuo toliau, tuo ligos jaunėja, iš dalies tai skatina vis labiau prieinamas nesveikas ir greitas maistas dar visai jaunam žmogui.

Žinoma, kartais sunku atsisakyti pusfabrikačių, saldumynų, kuomet visi draugai taip jau pripratę maitintis. Nesveikas maistas turi užkrečiantį poveikį, kuomet galima jaustis visiškai sočiam, tačiau nepaliaujamas troškimas dažniausiai nugali, nes yra noras vėl pasimėgauti maistu. Ilgainiui nesveiko maisto pasekmės formuojasi ant pilvo, klubų, atsiranda intensyvūs aknės susirgimai.

Subalansuotas ir sveikas maistas taip pat gali būti labai skanus, todėl reikia pripratinti savo vaiką prie jo, kad šiam nesinorėtų riebaus maisto ateityje, taip apsaugant nuo nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, nervų sistemos sutrikimų ir begalės kitų, nes maistas gali būti visa ko pasekmė arba laimėjimas.

Prie sveiko gyvenimo būdo neapsieina fizinis aktyvumas, kurio metu nebūtina intensyviai ar profesionaliai sportuoti – užtenka sugalvoti smagias pramogas, kurios vaikui patiks ir taps savaime suprantamu laisvalaikio praleidimo būdu. Jau kiek vyresnio amžiaus, paaugliai dėl hormonų formavimosi pradeda akyliau stebėti savo išvaizdą, todėl jie jums tik padėkos, jeigu dar vaikystėje pasirūpinote ugdomais sveikatos įpročiais.

Kaip atrodome, taip ir jaučiamės, o sustiprėjus gyvenimo pojūčiams, nors pavėluotai, bet bent jau paauglystės laikotarpyje svarbu pradėti galvoti apie subalansuotą mitybą. Dieta paaugliams labai aktuali, saugant savo greitai bręstantį organizmą. Ypatingai tėvai, kurių paaugliai akivaizdžiai turi nutukimo problemą, turėtų susirūpinti ir skatinti sveiko maisto toleravimą ir fizinį aktyvumą. Juk paauglystėje pradedama pasitikėti arba nepasitikėti savimi, atsiranda daugiausia nuoskaudų dėl išvaizdos.

Renkantis dietą paaugliams, atsisakoma kai kurių maisto produktų, o kitų valgoma daugiau. Tačiau produktų atsisakymas be dietologo konsultacijos gali tapti rimtų ligų prežastimi. Dieta be gliuteino nebūna tokia jau madinga ir gera, kuomet pajuntamos pasekmės. Jeigu sveikas žmogus atsisako visų produktų, kuriuose yra gliuteino, galimi klastingi susirgimai kaip celiakija ar cukrinis diabetas. Žinoma, jeigu žmogus yra alergiškas tai rūšiai, reikėtų jos vengti. Visus dietos sprendimus ir maisto korekcijas verta aptarti su gydytoju dietologu, kad nesugadinti augančio organizmo.

Scroll to Top