Jaučiatės blogai? Atkreipkite dėmesį į namuose susikaupusią drėgmę

Sveikata yra neatsiejamas dalykas nuo kokybiško gyvenimo ritmo. Pablogėjus savijautai, dažniausiai griebiamasi pirmo pasitaikiusio šiaudo – vaistų, kurie gali ne tik, kad nepadėti, bet ir pakenkti organizmo imuninei sistemai. Tokiu atveju mažiausiai dėmesys nukreipiamas į didesnio poveikio vaistinius preparatus, visai nesusimąsčius, kokios gi tikrosios negalavimų priežastys? Apsidairius savo namų aplinkoje, galima pamatyti besikaupiančią drėgmę arba išsausėjusį orą, kuris gali tapti ne vienos ligos priežastimi.

Norint palaikyti sveikatą ir pašalinti visus ligos sukelėjus, labai svarbu palaikyti tinkamą drėgmės balansą namuose. Artėjant šaltam metų laikui, tai ypatingai aktualus dalykas. Tiek per daug drėgnas ar per sausas oras gali tapti tyliu ligų sukelėjų, pakenkiant visiems namų gyventojams. Tokiu atveju reikia išsiaiškinti, koks yra drėgmės lygis patalpose, ką galima padaryti su drėgmės lygio matuokliu. Jeigu specialių prietaisų nėra, tam, kad patikrinti, koks drėgmės lygis namuose – sveikata ir grožio simptomai viską apie tai pasako.

Per sausas oras namuose

Sausas oras įtakoja gleivinių ir kitų paviršių išsausėjimą kaip:
nosies ertmės;
burnos ir gerklės ertmės;
atsiranda akių perštėjimas;
oda tampa šiurkšti ir šerpetojasi;
nagai lūžinėja;
plaukai skilinėja ir išsausėja;
sunkesnis kvėpavimas;
troškinimas.

Sausas oras gali tapti ne tik sveikatos sutrikimų priežastimi, bet kaip matoma iš pastebėtinų dalykų sąrašo, kenksmingas grožiui. Estetiška išvaizda ypatingai svarbi moterims, jos stengiasi gerti papildus, sveikai maitintis, gaišta savo laiką mėgindamos išgauti stebuklingus receptus, kurie galiausiai arba nepasiteisina, arba matomas mažytis, trumpalaikis poveikis. Paprasčiausias įrankis atsikratyti sauso klimato patalpose yra oro drėkintuvas.

Per drėgnas oras namuose

Drėgmė yra itin pavojinga, nes susidarius netrukus atsiranda pelėsiai, puvėsiai ir grybeliai, kurie kenkia plaučiams, užkemša arterijas. Infekcijų pilname katile atsiranda alergenų, kaip elementarios dulkių erkutės, kurie gali negrįžtamai padaryti žalą organizmui: atsiranda alergija, o jeigu ji jau yra – stipresni simptomai neleidžia pasikelti nuo lovos. Astmos taip pat nepralenkė drėgnas oras namuose, užkišama kvėpavimo sistema. Kenksmingi mikroorganizmai labai sparčiai dauginasi drėgmėje, galimi sunkūs susirgimai, su kuriais ne juokais tenka pakovoti. Siekiant išvengti per didelės drėgmės, tenka naudoti oro sausintuvą. Oro sausintuvas Vilniuje dažnai kur randamas, kitose vietovėse jo gali tekti paieškoti.

Per didelė drėgmė namuose gali neigiamai veikti estetinę išvaizdą. Tokiu atveju ryškiai matomas nuovargis, kurio užmaskuoti nepavyksta nei su kosmetika, nei su kaukėmis. Odai kenksminga drėgmė dėl susidariusių ore mikrobų nusėdimo ant žmogaus odos, tokiu atveju ši tampa riebi, jaučiamas nešvaros jausmas, atsiranda aknės simptomai.

Daugiau informacijos apie oro sausintuvus: www.nit.lt

Scroll to Top