Kova su antsvoriu: kaip sustabdyti svorio augimą?

Kiekvienais metais nutukusių žmonių skaičius vis auga. Žmonės yra linkę valgyti daugiau nei anksčiau, o ką dar kalbėti apie nesveiko maisto restoranus, kurie siūlo didelį kaloringo ir riebaus maisto pasirinkimą. Dažniausiai, žmonės, kurie kovoja su nutukimu, pastebi jog riebalai pradeda kauptis ant jų pilvo, krūtinės, sėdmenų bei šlaunų. Blogiausia yra tai, jog su laiku sustorėjimas neleidžia normaliai judėti, pablogėja žmogaus bendra fizinė būklė. Dažnas atvejis – dusulys, žaizdos ant viso kūno, kurios atsiranda nuo riebalų ir odos trinties. Žinoma, neišvengiama ir mėlynių. Tad kas iš tiesų sukelia riziką nutukimo atsiradimui ir kaip to išvengti ar su tuo kovoti?

Nutukimą gali sukelti šie veiksniai:

  • Paveldimumas;
  • Dažnas riebaus – saldaus maisto valgymas;
  • Persivalgymas;
  • Valgymas naktimis;
  • Stresas – įtampa;

Taip jau yra jog į nutukimą linkę šeimos, šį geną perduoda iš kartos į kartą. Taip, tai gali būti rimtos ligos požymis, kuris dažnai yra netgi nepagydomas. Tačiau yra nemažai atvejų kai šeimos nariai yra pripratę valgyti riebiai ir lygiai taip pat maitina savo vaikus. Kadangi vaikai valgo tai, ką duoda jų tėvai, jie neturi laisvės ar pasirinkimo valgyti sveiką maistą (nebent savo sveiku maistu rūpinasi patys). Taigi, maždaug apie 25 – 30 proc. žmonių, paveldi ar kitaip perima nutukimą iš savo artimųjų.

Visų antra, svorio augimą ypatingai skatina riebus ir saldus maistas. Riebalai bei sukrus greitai kaupiasi ant žmogaus kūno. Taip didėja bendras svoris, trūkinėja oda, pradeda atsirasti mėlynės, celiulitas. Taip pat, dauguma žmonių yra linkę persivalgyti arba valgyti naktimis. Tuo metu, kai žmogus valgo nesustodamas ir nejaučia pasisotinęs, tai jau yra vadinama persivalgymu. Žmogaus skrandis yra vos kumščio dydžio, taigi įsivaizduokite kas dedasi jame, kai suvalgome 3 ar 4 kartus daugiau nei į jį telpa. Automatiškai, skrandžio sienelės pradeda plėstis, o tai skatina dar didesnį mūsų apetitą pavalgius. Norime dar ir dar… Taip pat, valgymas naktimis irgi neduoda naudos. Tuo metu, kai mūsų skrandis ir visas organizmas turėtų ilsėtis, jį pripildome maistu, kuris yra daug sunkiau virškinamas bei labai dažnai užsistovi ilgiau nei mes galim tikėtis. Žinoma, nutukimui įtakos turi ir lėta medžiagų apykaita. Tačiau ji sudaro vos 2 procentus.

Galiausiai, tukti žmonės pradeda nuo patiriamo streso bei įtampos darbe arba namuose. Norėdami savo nuraminti, suvaldyti emocijas ir praskaidrinti nuotaiką, mes pradedame valgyti to net nejausdami.

Kaip kovoti su nutukimu?

Viršsvoris yra toks dalykas į kurį reikia atkreipti dėmesį kaip įmanoma greičiau. Visų pirma, jums reikės profesionalų pagalbos. Patyręs ir savo darbą išmanantis dietologas bei sporto treneris – geriausia išeitis. Daugiau apie nutukimo viršsvorio gydymą: http://www.dietoscentras.lt/

Scroll to Top