Genetika: medicinos kryptis, numatanti ateitį

Jei ir yra mokslas, leidžiantis geriausiai nuspėti dar net negimusio kūdikio sveikatos būklę ir net potencialius organizmo defektus, tai yra genetika. Lietuvoje genetiniai tyrimai yra prieinami kiekvienam, genetiko konsultacija Vilniuje, Kaune ar kituose miestuose siūloma privačiose laboratorijose ar genetikos centruose ir klinikose.

Tad ką tiksliai galima sužinoti genetikos pagalba ir kokias gyvenimo atvejais ši sritis gali padėti žmonėms ir jų gyvenimams?

Genetiko konsultacija Vilniuje ar kituose Lietuvos miestuose gali padėti pasirinkti geriausią genetinių tyrimų metodą, kurio metu galima:

  • Nustatyti paveldimos ligos ar sveikatos anomalijos diagnozę. Paveldimas polinkis sirgti kažkuria onkologine liga gali būti ištiriamas ir nustatomas įvertinant anamnezės duomenis, taip pat genealogijos duomenis. Jeigu jūsų giminėje buvo ne vienas vėžinio susirgimo atvejis, modernūs molekuliniai genetiniai tyrimai parodys, ar rizikuojate susirgti vėžiu.

  • Atlikti prenatalinę diagnostiką. Vaisiui gali būti atliekami tyrimai, priklausomai nuo jo amžiaus – atliekamas ankstyvas tyrimas ultragarsu, po to 11-13 ir 18-22 nėštumo savaičių tyrimai. Taip pat atliekami biocheminiai nėščiosios tyrimai gali duoti naudingos informacijos apie vaisiaus sveikatos būklę ir įgimtus defektus.

  • Tirti nevaisingas poras. Šių tyrimų metu tiriami nevaisingų porų kariotipai, chromosomų mikrodelecijos ir įvairios mutacijos, taip pat atliekami ir negenetinių nevaisingumo priežasčių tyrimai.

  • Nustatyti vėžio tikimybę.

  • Nustatyti genetinius šeimos narių ryšius. Tai paslauga, kuria naudojasi tie, kurie įtaria, jog vienas šeimos narių nėra susaistytas su kitais biologiniais ryšiais. Nesunkiai ir itin greitai iš žmogaus audinių skysčių ar plaukų galima gauti rezultatus, idealiai tiksliai parodančius, ar tiriamas žmogus biologiškai susaistytas su kitu žmogumi ar šeimos nariu.

Scroll to Top