Odontologija

Kas yra odontologija?

Dantys – kiekvieno žmogaus puošmena, kuria reikia nuolatos rūpintis ir puoselėti. Norint, kad dantys būtų gražūs, sveiki ir balti, juos būtina prižiūrėti kiekvieną dieną: valyti dantų šepetuku, tarpdančių siūlu, skalauti skalavimo skysčiu ir, žinoma, reguliariai lankytis odontologo kabinete. Minėtos odontologijos prekės yra pačios svarbiausios kasdieniai dantų priežiūrai.

Odontologai – gydytojai, kurie rūpinasi žmonių dantimis, juos apžiūri, gydo arba paskiria gydymą pas kitą dantų gydytoją. Odontologai yra odontologijos srities gydytojai, kitaip žmonių dar vadinami stomatologais arba dantistais. Pastarosios sąvokos yra pačios žinomiausios žmonių tarpe, todėl kartais išgirdus sąvoką odontologas, žmogaus galvoje kyla sąmyšis. Vis dėlto, stomatologai ir odontologai nors yra panašių, vis dėlto, skirtingų sričių gydytojai.

Odontologija

Odontologija yra medicinos šaka arba tiesiog mokslas apie dantų sandarą, jis tiria iš ko susidaro dantis, kokia yra dantų raida, taip pat tiria patologiją bei fiziologiją. Odontologijos praktika būtent Lietuvoje yra glaudžiai susijusi su stomatologija. Stomatologija yra mokslas, kuris tiria burnos ertmės organų ligas ir ieško gydymo būdų. Būtent dėl šios priežasties dažnai žmonės painioja odontologus su stomatologais.

Odontologijos mokslo šaka dar šakojasi į :

  • Terapinę odontologiją. Terapinė odontologija yra mokslas, kuris tiria kietuosius danties audinius, jų ligas ir ieško įvairių gydymo būdų, kurie padėtų žmonėms, patiriantiems kietųjų dantų audinių problemas.
  • Vaikų odontologiją. Vaikų odontologija – tai mokslo šaka, kuri tiria vaikų dantų ligas ir ieško gydymo būdų.
  • Periodontologiją. Periodontologija – šis mokslas tyrinėja žmogaus burnos apydantį bei burnos gleivinę, nustato jų ligas ir gydymą.
  • Ortopedinę odontologiją. Ortopedinė odontologija tiria dantų lankų defektus ir sprendžia kaip išgydyti dantis juos protezuojant.
  • Dantų implantologiją – tai dantų, kurių žmogus neteko kažkokiu būdu, atstatymas implantais.
  • Burnos chirurgiją. Burnos chirurgija – ji tiria burnos organų ligas, sprendžia problemas kaip šiuos organus išgydyti.
  • Ortodontiją. Ortodontija – tai mokslo šaka, kuri tiria žmogaus sąkandžio problemas, taiko gydymą. Žmonės, kurie kreipiasi į ortodontus, dažniausiai turi kreivus dantis ir netaisyklingą žandikaulį, šių anomalijų gydymas trunka apie porą metų breketais, dantų plokštelėmis arba kitomis priemonėmis.
  • Endodontiją. Endodontija – tai yra pulpos audinių ligos ir tų ligų gydymas.
Scroll to Top