prostatos ligos

Viena dažniausių vyrų ligų – prostatitas

Prostatitas – yra gana dažna liga, kuria serga tik vyrai. Stipriosios lyties atstovai, priešingai nei moterys, turi prostatą, kuri atsakinga už prostatos sekreto išskyrimą, o šis turi įtakos spermatozoidų aktyvumui. Sutrikus prostatos veiklai, jai padidėjus, atsiradus prostatoje infekcijoms gali kilti ūmus arba lėtinis prostatos uždegimas, medicinoje vadinamas prostatitu. Jo – jokiu būdu negalima ignoruoti, kadangi delsimas ir ligos negydymas gali sukelti skaudžias pasekmes ateityje. Prostatos ligos – rimtas įspėjimas sustoti ir atkreipti tinkamą dėmesį į savo, ar savo mylimų vyrų sveikatą.

Dažniausiai tam tikrų bakterijų sukeliamas prostatos uždegimas pasireiškia įvairaus amžiaus vyrams. Pagrindinės ligos kaltininkės – bakterijos: Escherichia coli, Proteus, Enterobacter, Klebsiella, Pseudomonas. Išskirtiniais atvejais ligos priežastimi tampa ir retesnės bakterijos ir grybeliai, pavyzdžiui, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum ir kiti. Į organą infekcijos daugiausiai patenka iš šlaplės, tiesiosios žarnos arba per kraują. Vyrams nėra sveika, jeigu labai daug laiko jie praleidžia ant dviračio, ant žirgo balno jodinėdami. Taip pat neigiamos įtakos turi ir susilaikymas nuo lytinių santykių.

Šiuo metu yra skiriamos dvi rūšys prostatito: tai – lėtinis prostatitas ir ūmus prostatitas. Kaip ir visos prostatos ligos, taip ir prostatitas turi ryškių simptomų, kurių intensyvumas kartais gali skirtis, priklausomai nuo uždegimo pobūdžio.

Vyrus dažnai kankinančios prostatos ligos – prostatito – požymiai: nemalonus jausmas arba skausmas šlapinantis, tam tikri šlapimo pūslės spazmai, diskomfortas sėklidėse, potencijos praradimas, didesnį tūrį įgavusi prostata, skausminga ejakuliacija, skaudanti varpos galvutė. Iš pirmo žvilgsnio, prostatitas labai primena šlapimo takų infekciją. Susirgęs ūmiu arba lėtiniu prostatitu, žmogus dažnai nori eiti į tualetą, jis jaučia skausmą šlapinantis. Dėl sėklidžių skausmo ar nemalonios ejakuliacijos, vyras gali išvis vengti lytinių santykių. Laiku diagnozavus ligą, galima lengviau išgyti. Tačiau iš medicininės praktikos žinoma, kad lėtinės prostatos ligos gydomos kur kas ilgiau ir sudėtingiau. Taip yra ir su lėtiniu prostatitu. Tad pajutus neaiškius simptomus, būtinai kreipkitės į medikus.

Vyrus gali kamuoti ne tik prostatitas, bet ir kitos prostatos ligo, kurių komlikacijos gali lemti nevaisingumą. Todėl pasidomėkite daugiau apie vyrų lytinės sistemos ligas ir pastebėję pirmuosius požymius kreipkitės į gydytoją urologą https://www.homosanus.lt/prostatos-ligu-gydymas

Scroll to Top