Rentgenograma: kenksminga, bet naudinga

Kiekvienam suaugusiam žmogui, kuriam virš 15 metų gydytojai pataria kasmet persišviesti krūtinės ląstą, o moterims vyresniems kaip 40 metų pasidaryti mamografija. Tačiau žmonės retai paiso gydytojų patarimų, kadangi neturi laiko arba nenori darytis rentgeno nuotraukos. Kadangi visuomenėje vyrauja stereotipai, kad eiti pas radiologą yra pavojingą, nes rentgeno spinduliai gali sukelti vėžį, bet ši nuostata yra klaidinga, kadangi gydytojai teigia, kad rentgeno tyrimai kenkia tik tiems, kurie juos daro be medicininių rekomendacijų. Dabar medicinoje naudojami rentgeno aparatai nuo pradinių skiriasi lyg diena ir naktis, tiek išorę, tiek parametrais. Dabartiniuose aparatuose norminė apšvietos dozė yra mažesnė, tad spindulių kiekis yra minimalus.

Pagal gydytojo reikalavimus rentgenogramą darytis būtina ir nereikia jų bijoti. Juk kalbama ne tik apie profilaktiką, bet ir žmogaus gyvybę, jeigu visi žmonės kiekvienais metais ateitų pasidaryti tyrimų būtų mažesnė galimybė susirgti tuberkulioze arba išgelbėti moters gyvybę. Kadangi darant mamografija matoma moters krūtis, o taip aiškiai galima pamatyti ar joje yra kokie svarbūs pakitimai. Taip, niekas nesako, kad rentgenograma nekenkia žmogui, tačiau kartais vienintelė galimybė išvengti nelaimės yra tiesiog pasitikrinti.

Darant rentgenogramą imamasi ir apsaugos priemonių, kad žmogus gautų kuo mažiau dozės. Pirma, labai svarbu, kad žmogus prie rentgeno zonos būtų kuo trumpesnį laiką, taip pat naudojamasi specialiomis švino prijuostėmis, kepurėlėmis, suknelėmis, apykaklėmis. Labiausiai kam kenkia rentgeno spinduliai tai kraujui bei lytinėms ląstelėms, todėl dabar tyrimus būtina pridengti lytinius organus, bei apskritai palikti tik tiriamą dalį. Taip pat negalima pakartotino rentgeno daryti iš karto.

Tačiau rentgenogramos daryti nepatariama laukiantis vaiko, bet jeigu lūžo koks kaulas ar gali grėsti pavojus gyvybei, tuomet tyrimas yra atliekamas. Bet geriausius tyrimus, mažiausiai kenkiančius vaisiui gali padaryti po 25 nėštumo savaitės. Vis dėl to patariama kreiptis pas radiologą, kuris galėtų padaryti magnetinio rezonanso tomografiją, kuris nėra kenksmingas žmogaus organizmui.

Scroll to Top