Apgamų šalinimas: procesas ir rezultatai

Ko gero kiekvienas žmogus turi bent vieną apgamą ar kitokio tipo pigmentinę dėmę, o kai kurie žmonės dėl genetikos turi labai daug apgamų, kurie išsibarstę po visą kūną. Tokiais atvejais neretai galima aptikti ir neįprastų – itin tamsiai pigmentuotų, iškilusių ar nesimetriškų apgamų, kurie turi potencialą tapti piktybiniais odos dariniais. Tokio tipo apgamai vadinami „atipiniais apgamais“, kurių stadija – ikivėžinė. Tai reiškia, kad žmogui su šiais apgamais rekomenduojamas apgamų tyrimas ir pavojingų odos darinių pašalinimas, jeigu nustatoma, jog apgamas progesuoja.

Norint šalinti apgamą pirmiausiai atliekamas apgamų tyrimas ir tik po to pasiūlomas apgamo šalinimo būdas. Viskas priklauso nuo paties apgamo tipo. Jeigu pacientas nori šalinti apgamą, kuris nėra piktybinis, o tiesiog įsitaisęs nepatogioje kūno vietoje ar yra estetiškai neišvaizdus, galima taikyti lazerinį apgamo šalinimo būdą. Tačiau ši procedūra netinkama, jeigu tyrimo metu nustatomas piktybinis apgamo tipas.
Atipiniai apgamai tiriami histologiniu tyrimu, kai išanalizuojamas odos darinio audinys ir jo struktūros pakitimai. Dažniausiai atipiniai apgamai šalinami chirurginiu būdu ir tuomet yra ištiriami dėl melanomos.

Po chirurginio apgamo šalinimo gali likti randas, tačiau pažangios technologijos šiandien leidžia odos darinius pašalinti kaip įmanoma kruopščiau, nepaliekant didesnių žymių.
Jeigu pacientui apgamas pašalinamas sėkmingai, tačiau ant kūno vis tiek yra nemažai pigmentinų darinių, patariama dėl melanomos pas dermatologą lankytis bent kartą per metus. Tačiau tai nereiškia, kad gydytojas už jus pastebės piktybinius odos pokyčius – kiekvienas, besirūpinantis savo sveikata turėtų nuolatos sekti ant kūno esančius odos darinius. Jeigu pastebimi apgamo formos, simetrijos, iškilimo, spalvos pakitimai, vadinasi, apgamo audinio struktūra kinta ir vertėtų atlikti odos tyrimus.

Daugiau sužinoti apie apgamus, galite lazeriniscentras.lt puslapyje https://www.lazeriniscentras.lt/lt/paslaugos/apgamai

Scroll to Top