Gausus prakaitavimas – tik streso simptomas?

Pats pirmiausias spėjimas, bandant nuspėti gausaus prakaitavimo priežastis – tai stresas. Ir tai nėra melas – ne vienas žmogus, jaučiantis nerimą tarp kitų žmonių, ar tapęs atsakingu svarbiose, stresinėse situacijose junta, kaip per keletą sekundžiu delnai lyg „ištirpsta“ – pasidengia prakaito sluoksniu. Kitiems prakaitas išpila veidą, o tretiems – pažastis. Tačiau pasitaiko, kai itin gausus prakaitavimas – liga. Dažnai tai nėra vien streso požymis. Kai kuriais atvejais jis gali pranešti net ir apie vėžį.
Viskas priklauso nuo daugelio veiksnių: ar prakaitavimas kankina moterį, ar vyrą, koks ligonio amžius, ar prakaitavimas aktyvesnis dienos ar nakties metu ir t.t.
Naktinis prakaitavimas kartais būna skydliaukės ligų, tuberkuliozės arba vėžio pranašas. Tiesa, moterims kiek kitaip – jeigu moteris gausiai prakaituoja naktį – priežastis ko gero hormoninė, kylanti dėl menopauzės. Kartais šaltas prakaitas gali pasakyti ir apie širdies ligas.
Bandant atrasti prakaitavimo priežastis, pirmiausiai išskiriamas ligonio prakaitavimo pobūdis – gali būti židininis arba bendras prakaitavimas. Židininis – tai toks prakaitavimas, kai drėksta viena ar daugiau kūno vietų, o generalizuoto arba bendro prakaitavimo metu vienodai prakaituoja visas kūnas. Dar yra vadinamasis antrinis prakaitavimas, kai jo priežastis yra onkologinė ar neurologinė ir kt. liga.
Jeigu ištiriama, jog gausus prakaitavimas – liga, o ne laikinas sutrikimas ar kokių nors preparatų vartojimo šalutinis poveikis, tuomet ligoniui skiriamas nuoseklus gydymas.
Žinoma, nereiktų pamiršti, jog visada svarbu asmens higiena ir mitybos įpročiai. Gausaus prakaitavimo pasekmes šiek tiek sušvelnina dažnesnis prausimasis ryte ir vakare, kokybiškų, vaistinėse parduodamų dezodorantų naudojimas, alkoholio ir aštraus maisto suvartojimo mažinimas.
Tačiau, jeigu jaučiate, jog prakaitavimas jau peržengė visas ribas ir nebegalite ištverti šio diskomforto ar pradėjote nemaloniai traukti aplinkinių dėmesį, kreipkitės į gydytoją – tai gali būti rimta patologija.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top