Žvynelinė – priežastys ir gydymas

Žvynelinė yra lėtinė ir neretai pasikartojanti liga, kuri pažeidžia odą. Jos metu odos paviršiuje esančios ląstelės ima labai greitai dauginti, kodėl odos perteklius atrodo žvynuotas, šias vietas niežti, kartais skauda. Tai liga, kuria serga jauni vyrai ir moterys, ar vidutinio amžiaus žmonės.
Iš tiesų dar nėra tiksliai ištirtos tikros žvynelinės priežastys, tačiau manoma, kad tai susiję su T limfocitais, kurie ypatingai reaguodami su aplinka, pradeda atakuoti patį kūną ir odos ląsteles, todėl atsiranda žvynelinė. Dar labiau šią būklę sustiprina tokie veiksniai, kaip: infekcijos, įtampa ir stresas, alkoholio vartojimas, UV spindulių poveikis ir t.t.

Sergant žvyneline pirmiausiai iškyla raudoni mazgeliai odoje. Po kiek laiko jie apsitraukia sausa balta oda, primenančia žvynus. Šie spuogai vėliau gali plisti, susijungti į darinius. Daugiausiai žvynelinė pažeidžia galvos odą, kaktą, skruostus, kaklą, kelius, alkūnes. Šiaip šių vietų neturėtų niežtėti, tačiau jei prasideda niežėjimas, liga progresuoja į uždegimą.
Delnų ar padų žvynelinė pasižymi sausa, sustorėjusia ir pleiskanojančia oda. Šie židiniai gali būti bet kur – po krūtimis, pažastyse, aplink lytinius organus.
Nagų žvynelinė išsiskiria nagų būkle – jie nebeblizga, sustorėja, nago plokštelė tampa trapi, duobėta.
Kiekvienai žvynelinės rūšiai taikomas skirtingas gydymo būdas. Žvynelinės gydymas nėra sudėtingas. Vietinis žvynelinės gydymas atliekamas naudojant tokias medžiagas kaip ceridalis, kuris minkština odą, kortikosteroidų kremai skirti veido sritims. Stipresni steroidiniai tepalai skiriami gydyti kojoms ir rankoms.
Sisteminis žvynelinės gydymas vyksta derinant fotosensibilizuojančias medžiagas su UVA. Kitas variantas – imunosupresinių vaistų gėrimas, retinoidai.

Sergant žvyneline kartais pažeidžiami ir ligonių sąnariai. Dažniausiai psoriazinis artritas pasimato kojų, rankų, tarppirščių kaulų sąnarių pažeidimuose. Rečiau gali būti pažeisti net gi kaklo, juosmens stuburas ir sąnariai.

Norėdami išvengti šios ligos, turite jos neprovokuoti alkoholiu, rūkymu. Venkite emocinės ir psichologinės įtampos, nekasykite odos, saugokite ją nuo išdžiuvimo. Žvynelinė yra atkakli liga ir gali bet kada sugrįžti, tačiau įdėję pastangų ir neprovokuodami šios ligos, galite efektyviai nuo jos apsisaugoti.

Scroll to Top