Laboratorinė įranga

Laboratorine įranga atlikti kraujo tyrimai gali išgelbėti gyvybę

Kol mes dirbame, poilsiaujame, sportuojame ar miegame mūsų organizme tyliai vyksta galybė įvairiausių cheminių reakcijų. Mes eikvojame savo energiją, kurią gauname pasisavindami maistines medžiagas iš valgio. Energija eikvojama net ir tada, kai ramiai sėdime arba miegame, tuo metu taip pat vyksta ir kitos cheminės reakcijos. Žmogaus kūnas, kaip vaikščiojanti laboratorija, o jo organai – laboratorinė įranga, kuri be papildomų pastangų ar pagalbos atlieka daug gyvybiškai svarbių reakcijų ir procesų. Deja, bet kartais organizmas susiduria su įvairiais sunkumais ir pavojais, kurie deja vyksta taip pat tyliai, kaip ir naudingi procesai. Mums nepastebimai organizmas kovoja su įvairiomis bakterijomis ir virusais, o kartais, kai kovoti pasidaro sunku ir organizmui reikia pagalbos – mums pasireiškia simptomai, kurie tarsi signalizacija įspėja, kad mūsų kūne vyksta nepageidaujami procesai. Pagal simptomus galima preliminariai nustatyti negalavimą ir jo priežastis, kurias kartais galime ir patys patvirtinti. Tačiau prieš diagnozuojant bet kokį negalavimą paprastai atliekami tyrimai. Vieni iš jų – kraujo tyrimai. Naudojant laboratorinę įrangą kraujas gali labai daug papasakoti apie mūsų sveikatos būklę.

Eidami duoti kraujo tyrimams, žinome, kad turime būti nevalgę, nes tai gali paveikti kraujo tyrimo rezultatus. Maistas ypač nulemia cukraus kiekio kraujyje rezultatus. Jei tai eilinis kraujo patikrinimas, visiškai užtenka, atėjus duoti kraujo, būti nevalgius 3-4 valandas. Tačiau, kad kraujo tyrimai būtų kuo tikslesni ir patikimesni, pavyzdžiui atliekant išsamesnį kraujo tyrimą, visgi reikia laikytis tam tikrų rekomendacijų. Prieš kraujo tyrimą porą dienų nederėtų valgyti riebaus ir kepto maisto, gerti alkoholio. Prieš pat tyrimą negalima gerti arbatos, kavos ar kitų gėrimų, leistinas tik vanduo. Likus kelioms valandos iki kraujo tyrimo, taip pat rekomenduojama ir nerūkyti bei vengti fizinio krūvio. Jeigu prieš kraujo tyrimą vartojote kokius nors vaistus, kraujo tyrimą reiktų atidėti porai savaičių.

Tai kodėl gi svarbu, kad kraujo tyrimas būtų kuo tikslesnis? Mūsų kraujas gali daug papasakoti apie mūsų sveikatos būklę. Laboratorine įranga atliktas kraujo tyrimas gali išgelbėti gyvybę. Pagal kraujo sudėtį, chemines savybes, trombocitų kiekį, leukocitų kiekį ir jų formų kiekį, eritrocitų kiekį, formą, dydį ir nusėdimo greitį, hemaglobino ir hematokrito vertę galima nustatyti uždegimus, kraujo ligas, pasireiškiančias alergijas ir kai kurių ligų ankstyviausius požymius. Paprastai kraujo sudėtis, cheminės savybės ir spalva nekinta, o jų pokyčiai suprantami kaip ankstyvi ligų požymiai. Būtent todėl labai svarbu, bent kartą į metus, atlikti kraujo tyrimą ir tai daryti tinkamai parengus savo organizmą.

Scroll to Top