Svarstyklės

Svarstyklės – kaip jos gali prognozuoti apie ligos simptomus

21 amžius – grožio kulto amžius. Neseniai internetinėje erdvėje išpopuliarėjo video, kuriame nuosekliai stengiamasi atvaizduoti idealios moters figūros suvokimo pokyčius per daugiau nei 3000 metų. Senovės Egipte visos patrauklios moterys, karalienės, faraonės ir valdovės Kleopatros buvo gan sportiško sudėjimo, siaurais pečiais, lieknos, aukštu juosmeniu ir simetriškų veido bruožų. Laikui bėgant norėjosi, kad patrauklios moters būtų daugiau. Tik Kinijoje, Hanų dinastijos laikais apie 200 metų prieš mūsų erą, sužavėti galėjo tik smulkutės moterys didelėmis akimis ir mažomis pėdomis. Tik juodaodžių suvokimas apie idealią moters figūrą buvo gan stabilus. Juodaodės moters idealią figūrą galima sulyginti su smėlio laikrodžiu arba širše: išraiškingas juosmuo ir nekuklus biustas bei klubai. Moterys pradėjo „džiūti“ 20 amžiaus pradžioje, maždaug antrame dešimtmetyje. Ir panašu, jog artimiausiu metu ši tendencija nekis.

Paprastas buityje naudojamas prietaisas – svarstyklės. Šiais laikais naudojamas dažniau nei anksčiau. Seniau žmonėms buvo nesvarbus jų svoris, svarstyklės buvo naudojamos prekėms sverti arba statybose, pirmosios svarstyklės buvo naudojamos ne absoliutaus, o santykinio svorio nustatymui. Dabar svarstyklės pasitarnauja įvairiose srityse. Svarstyklės taip pat gali prognozuoti tam tikrų ligų simptomus.

Svarstyklės, kurių paskirtis yra nustatyti žmogaus svorį, gali teoriškai virsti 21-ojo amžiaus ligos – nervinės anoreksijos – simptomų rodikliu. Visų pirma, nervine anoreksija sergantys asmenys ima sekti savo svorį, paprastai per dieną sveriasi keletą kartų. Antra, svarstyklės padeda nustatyti KMI, kuriam nusmukus 15 % žemiau normos ribos jau yra diagnozuojama nervinė anoreksija.

Egzistuoja ir daugiau ligų, kurių simptomus padeda nustatyti svarstyklės. Svorio pokyčiai gali prognozuoti žarnų malabsorbciją (virškinimo sutrikimus). Svorio augimas gali būti susijęs su įgimtu jodo trūkumo sindromu, membranine nefropatija, ūminiu pielonefritu, hepatorenaliniu sindromu, dilatacine kardiomiopatija, ūminiu miokarditu ir širdies (perikardo) tamponada. Svorio netekimas be priežasties (ne dėl sporto ar dietos) taip pat turi priežastį, kuri gali būti susijusi su ne trumpu ligų sąrašu: difilobotrioze, skrandžio piktybiniais navikais, gimdos kaklelio piktybiniais navikais, lygios odos grybeliu, pirmo tipo cukriniu diabetu (I tipo CD), aortos vožtuvo nesandarumu, triburio vožtuvo nesandarumu, alveoline proteinoze, bartonelioze, Adisono liga, ūmiu reumatu (reumatine karštlige), Krono (Crohn) liga ir pirmine biliarine kepenų ciroze.

Svarstyklės mus kasdien gelbsti ne tik buityje, bet taip pat yra naudojamos ir medicinoje. Jeigu jums staiga ėmė kristi arba augti svoris, nors gyvenimo būdas nepakito, kreipkitės į daktarą, nes tai gali būti vieni pirmųjų ligos simptomų.

Daugiau informacijos apie svarstykles: www.moris.lt

Scroll to Top