Heliniai balionai, skaitymas balsu ir elektroninė įranga – kokia jų įtaka vaiko raidai ir emocijoms

Kol vaikai auga ir bręsta formuojasi ne tik jų fizinės savybės, įgydami patirtį jie pažįsta pasaulį bei lavina savo intelektą ir socialinius įgūdžius bei stiprina asmenybės savivertę. Kartais vaiko ugdymą laikome savaime vykstančiu procesu, kuriam nereikia pernelyg didelių pastangų, juk visi kažkaip užaugome be visokiausių teorijų, knygų, seminarų, psichologų patarimų ir ekologiškų ideologijų. Tačiau viskas tobulėja, galbūt šie pokyčiai nėra ryškūs žvelgiant į atskirus individus, tačiau modernėjantis ugdymas teigiamai veikia visuomenės mechanizmą apžvelgiant keletą šimtmečių atgal ir numatant perspektyvą.

Heliniai balionai. Ir kaip gi heliniai balionai gali daryti teigiamą įtaką vaikelio raidai? Visa paslaptis slypi spalvose, spalvoti ir ryškūs heliniai balionai vaikams sukelia teigiamas emocijas ir pozityvius jausmus. Teoriškai, spalvų terapija gali būti taikoma ne tik heliniams balionams, bet ir kambario spalvai, užuolaidoms, žaislams, rūbeliams ir t.t. Tačiau helinis balionas į save atkreipia ypatingą dėmesį, nes savyje turi trupinėlį stebuklo – juk jam negalioja gravitacijos dėsnis! Vaikutis negali pakilti nuo žemės, kad ir kaip norėtų skraidyti, o balionas gali. Ir kaip jam tai pavyksta? Maži vaikai pradžioje skiria, suvokia ir įsisavina tik grynas spalvas, atspalvius pradeda suvokti kiek vėliau. Todėl ryškūs, vienspalviai, pagrindinių spalvų heliniai balionai gali būti puiki ugdymo per žaidimą priemonė, kuri, kaip spalvų terapijos alternatyva padės ugdyti savarankiškumą, nepriklausomybę ir saviraišką.

heliniai balionai

Skaitymas balsu. Labai svarbu mokėti atpažinti savo emocijas, jas įvardinti ir valdyti. Taip pat sveikam vystymuisi svarbus pasitikėjimas savimi ir savo asmenybės vertės pajautimas. Skaitymas balsu daro teigiamą įtaką šiems aspektams. Be išvardintų svarbių aspektų, skaitant balsu, tėvai taip pat stiprina ryšį su vaikeliu ir vienas su kitu, lavina vaizduotę,, mąstymą, atmintį, kalbą, moko suprasti pasaulį ir gėrio bei blogio santykį. Skaitymas neturėtų būti tik ritualas prieš miegą, skaitykite su vaikeliu kelis kartus per dieną, aptarkite paveikslėlius, skatinkite mąstyti, suprasti, įsivaizduoti bei reflektuoti.

Heliniai balionai, skaitymas balsu ir elektroninė įranga - kokia jų įtaka vaiko raidai ir emocijoms

Elektroninė įranga. Kalbant apie elektroninę įrangą ir informacines technologijas, išsiskiria dvi nuomonės: viena, jog šiuolaikiniai vaikai yra imlesni naujovėms ir visiškai natūralu, kad ateities kartos užauga kartu su elektronikos įranga bei informacinėmis technologijomis, o štai kita nuomonė, jog visa tai kenkia vystymuisi. Jungtinėse Amerikos Valstijoje atliktas tyrimas įrodė, jog besaikis naudojimasis elektronine įranga visgi gali neigiamai paveikti mažamečių vaikų emocinę ir socialinę raidą.

Heliniai balionai, skaitymas balsu ir elektroninė įranga - kokia jų įtaka vaiko raidai ir emocijoms

Tokie kasdieniai dalykai, kaip heliniai balionai ar skaitymas balsu, kartais būna nepakankamai įvertinami ir išnaudojami. Ir kartais nematome nieko blogo leisdami sau atsikvėpti, kol vaikas ramiai leidžia laiką su elektronine įranga, o ne socializuodamasis su gyvais žmonėmis. Nederėtų dabar apskritai uždrausti vaikui naudotis informacinėmis technologijomis, tačiau vertėtų nepamiršti, kad viskas yra sveika, kol turi saiką.

Scroll to Top