Dantų protezavimas

Nors žodžiai „dantų protezavimas“ asocijuojasi su močiutėmis ir senatve, ši procedūra atliekama ir jauniems asmenims, kuriems dantys dar „nebyra“.
Trumpai tariant, dantų protezavimas, tai danties ar jo dalies atstatymas nuskilus/lūžus arba netekus vieno ir daugiau dantų ir jis atliekamas bet kokiame amžiuje.

Dantų protezavimas apima labai daug danties atstatymo būdų:

  • mikroprotezavimas, kurio metu išsaugoma kiek įmanoma daugiau paties danties audinio;
  • vainikėliai/ daliniai vainikėliai – fiksuojami prie dantų, reikalingi, kuomet dėl vienų ar kitų priežasčių būna likę nedaug danties audinio.
  • tiltai – kaip ir vainikėliai fiksuojami prie dantų.
  • protezai ant implantų – tokie patys vainikėliai arba tiltai, kuriuos specialistas tvirtina ant implantų. Dažniausiai tokie protezai cementuojami, bet pasitarus su odontologu galima protezą ir prisukti. Nuskilus protezo daliai specialistas galės lengvai nusukti protezą, pataisyti ir vėl prisukti.
  • išimami daliniai protezai – rekomenduojami tiems, kurie neteko kelių dantų viename arba kitame dantų lanke.
  • išimami pilni protezai – skirti asmenims, netekusiems visų dantų viename ar kitame dantų lanke.
Protezuojant dantis naudojamos tvirtos medžiagos, kurios yra atsparios lūžiams. Tad, jei turite didelę „skylę“ dantyje, galbūt dantį verta protezuoti, o ne plombuoti? Kitu atveju rizikuojate danties sienelių, kauburų skilimais ar lūžiais, be to, didelės plombos greitai nusidėvi, ko pasekoje dantis tampa ir nebeatlieka savo funkcijos, nebeefektyviai sukramtomas maistas.

Kodėl verta protezuoti dantis?

Pagrindiniai du tikslai – dantų estetiškumas, ir kramtymo funkcijos atstatymas. Taip pat pagerėja fonetinės galimybės (tampa paprasčiau ištarti žodžius), sutvarkius dantis palengvėja socialinė integracija ir kyla asmens pasitikėjimas savimi.
Jei nežinote, kur kreiptis dėl dantų protezavimo – visada galite kreiptis ir pasikonsultuoti su profesionaliais Pilėnė klinikos Vilniuje gydytojais, kurie patars kiekvienam klientui ir padės apsispręsti.
Scroll to Top