Namų vėdinimas: gyvybiškai svarbu sveikatai

Turbūt dažnam nėra nei vieno oro gaiviklio ar kito tiek natūralaus, tiek dirbtinio aromato, kuris prilygtų gaivaus oro kvapui. Tai primena pavasarį, atsinaujinimą ir suteikia energijos. Tačiau neretai namuose, įvairiose darbo patalpose, biuruose šį pojūtį atrasti sunku. Labiausiai neramina, kai nesame patenkinti namų gaiva, juk tai erdvė, kurioje praleidžiama didžioji dalis laiko, ypač miegant, kur auga vaikai, sutinkami svečiai. Tad kas gali padėti pasirūpinti vėdinimu ir kaip jį atlikti?

Visų pirma, reikia išbandyti natūralius vėdinimo būdus, kas skatina natūralų gyvenimo būdą ir saugo aplinką nuo papildomos taršos. Vienas iš būdų yra apsodinti aplinką žole ar kitais augalais, sugeriančiais šviesą, jei gyvenama name. Tai leidžia nukreipti kuo daugiau gaivaus, vėsaus oro į namą. Net ir miesto aplinkoje, nedidelis žalių augalų plotas, pagyvins aplinką, išvalys orą aplink, todėl labiau kils noras praverti langus. Taip pat patariama pritaikyti pintus ar bambukinius baldus tiek lauke, tiek viduje, mat šie užtikrina gerą oro cirkuliaciją ir nesulaiko šilumos.

Kita vertus, ką daryti, jei gyvenama bute ar tokioje aplinkoje, kur iš lauko patenkantis užterštas oras, alergiją sukeliančios dulkės ir triukšmas neleidžia atverti langų taip dažnai, kaip norėtųsi? Juk kartais atrodo, kad iš aplinkos gali patekti dar nešvaresnis oras nei esantis kambariuose. Šiai problemai spręsti įsigyjami vėdinimo prietaisai, kuriamos sistemos. Pats paprasčiausias tipas – buitinis ventiliatorius. Jis dažnai naudojamas gyvenamųjų namų ar viešosiose erdvėse, nes yra nesudėtingo veikimo ir pašalina iš patalpos tvankų orą sukurdamas šiek tiek gaivaus gūsio.

Jei šio vėdinimo nepakanka, į patalpas gali būti diegiami sudėtingesni prietaisai. Šildytuvai ir kondicionieriai, esantys namuose, biuruose ar visuomeninėse vietose dažnai atlieka ne tik temperatūros reguliavimo funkciją, tačiau ir grynina patalpų orą. Naudojant filtrus, grįžtamąsias angas, švarus oras patenka į aplinką, kai teršalai yra pašalinami priklausomai nuo vėdinimo sistemos tipo. Tai suteikia taip mėgstamą gaivumo, švarumo pojūtį, be to, pašalinami alergenai.

Tačiau kalbant apie bet kurio prietaiso naudojimą, iškyla energijos suvartojimo klausimas. Įprasta manyti, kad ventiliacinės sistemos reikalauja didelių elektros išlaidų, tačiau technologijoms tobulėjant, atsiranda vis efektyvesnių prietaisų. Žinoma, natūralūs ir nemokami būdai išlieka vėdinimas atveriant langus, duris bei saulės šviesa, kuri veikia antiseptiškai.

Scroll to Top