Kraujo tyrimas, žmogaus gyvenimo trukmė ir telomeros – kas bendro?

Pasaulyje niekada netrūko, netrūksta ir , ko gero, niekada netruks netikėtumų. Dar visai neseniai žmogui tapo prieinamas kraujo tyrimas, kurio metu išmatuojamas telomeros ilgis ir tuomet nustatoma tikėtina žmogaus gyvenimo trukmė. Atitinkamai už tokį tyrmą tektų pakloti 400 svarų. Beskaitant ne vienam iškilo klausimas: „Telomera?“. Tai žodis, kuris jau dabar užima aukščiausias pozicijas medicinos žodyne. Suprantamiau ir žmoniškiau paaiškinus – telomeros apsaugo DNR nuo išsipainiojimo. Džiaugtis gali tie, kurie turi ilgesnes telomeras, kadangi ilgesnė telomera = ilgesnė gyvenimo trukmė.

Jeigu dar paprasčiau – įsivaizduokime batų raištelį: kiekvienas galiukas yra užtvirtinamas, kad neiširtų, taip ir su telomeromis. Jeigu jų nebūtų, kaskart dalijantis ląstelėms, jos netektų kažkokios savo dalies. Kai asmuo sulaukia vidurio amžiaus, jos tampa visai silpnos ir praranda galimybę apsaugoti mūsų DNR, tada ir prasideda ta visų nelaukiamas senatvės procesas.

Na ir galiausiai kyla klausimas – ar galime tai sustabdyti? Trumpai ir aiškiai – ne! Tačiau kaip ir dažnai būna, mums nepageidautiną procesą galime bent jau atidėti vėlesniam laikotarpiui. Reguliarus sportavimas toks kaip kasdienis bėgimas, važiavimas dviračiu ar kita aktyvi fizinė veikla atitraukia telomeras nuo silpnėjimo. Taip pat kaip puikus pagalbininkas yra maisto derinimas bei mitybos įpročių keitimas. Norint turėti ilgesnes telomeras reikia kovoti su stresu, nes jo įtaka yra didesnė nei bet kurio kito veiksnio.

Galbūt ir verta investuoti į šį novatorišką kraujo tyrimą, norint sužinoti, kokio ilgio telomeros saugo mūsų DNR ir kaip stipriai mums reikėtų pasistengti, norint jas ilgiau išlaikyti tvirtas.

Scroll to Top